fbpx

A háború nyomja rá a bélyeget az ukrán részvételre a Velencei Biennálén

Pavlo Makov orosz származású ukrán művész bronztölcsérekből készült kútja és az Ukrajna ellen indított orosz háborút szimbolizáló homokzsákdomb is látható a szombaton megnyíló Velencei Biennále ukrán kiállításain.

Ukrainian artist Pavlo Makov poses by his piece 'Fountain of Exhaustion' at Ukraine's pavilion during a press day at the 59th Venice Art Biennale in Venice on April 19, 2022. - Eighty countries, including Ukraine, will have a pavilion at the 59th Biennale, which is set to begin on April 23 and runs through November. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

„Az ukrajnai háború nem etnikai konfliktus. Ez a kultúrák konfliktusa. El akarják pusztítani, lerombolni, eltörölni az ukrán kultúrát, hogy Ukrajna ne is létezzen” – mondta a 63 éves Makov az ukrán pavilon szerdai sajtótájékoztatóján. Makov, Ukrajna egyik legjelentősebb élő művésze az orosz támadás alatt álló Harkivból indult autóval a biennáléra március 2-án feleségével, édesanyjával és más nőrokonaival. Felnőtt fia és lánya az ostromlott városban maradt, ahol önkéntesként segítenek. Hátrahagyott alkotásait azóta Ukrajna nyugati részére evakuálták.

Makov installációjának címe: A kimerültség szökőkútja. A három és fél méter magas alkotás betonfal mellett piramis alakban álló bronztölcsérekből áll, amelyekből kicsorog a víz. A művész elmondása szerint az 1995-ben készült művét az a fásultság ihlette, amelyet azt követően érzett, hogy Ukrajna az 1990-es évek elején függetlenné vált. Makov elmondta, hogy számára egyfajta diplomáciai küldetés a velencei szereplése, ahol valójában többet beszél a háborúról, mint a művészetről. „Kevésbé művészként, inkább az országom polgáraként látom magam” – tette hozzá.

A Giardiniben felállított ukrán pavilon közelében a kijevi építész-művész, Dana Koszmina installációja is látható, egy 20×20 méteres tér egy homokzsákokból emelt halommal, amelyet a háború alatt készült plakátok vesznek körül.

„Az egyetlen párbeszéd, amelyet most az orosz kultúrával folytatunk, az a fronton zajlik. Más párbeszéd nem létezik” – mondta Makov.

Az 59. Velencei Biennále szombaton nyílik és november 27-ig tart. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön beszédet mond egy, a biennálén nyíló kiállítás alkalmából, amelynek címe: Ez Ukrajna: a szabadság védelmezése. A tárlat mások mellett Marina Abramovic, Damien Hirst, Nikita Kadan, JR műveit mutatja be. Emellett Marija Primacsenko híres ukrán népművész munkái is láthatók. A festő számos alkotása semmisült meg március elején, amikor az orosz hadsereg elpusztított egy múzeumot a Kijevtől 80 kilométerre fekvő Ivankivban. A kiállítást a PinchukArtCentre és a Viktor Pincsuk Alapítvány hozta létre az ukrán elnöki hivatallal, valamint az ukrán kulturális és tájékoztatáspolitikai minisztériummal együttműködve.

Fotók: AFP/Vincenzo Pinto

A rovat további cikkei