A Törékeny történelem – A Habsburg család és Herend című tárlat a Habsburg-család és a Herendi Porcelánmanufaktúra kapcsolódási pontjait mutatja be a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban.

Európa-szerte ismertté és híressé tette Herendet a porcelán – mondta a kiállítás megnyitóján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, hozzátéve: a kiállítás annak állít emléket, hogy a Habsburg-család évszázadokon át a történelem meghatározó tényezője volt.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója felidézte az 1826-os alapítás utáni korszakokat, amelyek során létrejött az önálló arculat, és világszerte ismertté vált a herendi porcelán, amely mára versenytárs nélkülivé vált a piacon, 2013 óta pedig hungarikum.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója úgy fogalmazott: „a herendi márka mindenkit felemel, ünnepet teremt, lelkiséget sugároz, Magyarország nemzeti büszkesége”. Mint mondta, a kiállítás címe nem pusztán a porcelán törékenységére utal, hanem a közép-európai népek sorsára, történelmére.

Szűts István Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány főlevéltárosa a kiállítást bemutatva elmondta:

a tárlat a IV. Károly 1916-os koronázása és Habsburg Ottó 2007-es magyarországi látogatása közti időszakot öleli fel, felvillantva a közös pontokat a Habsburg-család és a manufaktúra alkotásai között.

Egyebek mellett látható egy korabeli fénykép a koronázási díszebédről, amelyet herendi porcelánban tálaltak fel. A főlevéltáros emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó 70 éven át emigrációban élt, nem látogathatott Magyarországra. Születésnapja alkalmából azonban 1923 és 1945 között – néhány év kihagyással – legitimista politikusok részvételével vacsorákat rendeztek, amelyeken szintén herendivel terítettek, egy ilyen eseményen készült fotó is látható a tárlaton.

Habsburg Ottó 1987-ben magánemberként tért haza Magyarországra, 1989-ben európai parlamenti képviselőként látogatott haza, 2007-ben pedig Herenden ünnepelték 95. születésnapját. Ezeknek az alkalmaknak is emléket állít a kiállítás – mutatott rá Szűts István Gergely. Hozzátette, a tárlaton a Habsburg-család imakönyve, rózsafüzére, írógépe és térdeplőpárnája is megtekinthető.

A kiállítás ajánlója szerint a Herendi Porcelánmanufaktúra közel 200 éves történetében meghatározó szerepet játszott a Habsburg-dinasztia. I. Ferenc József császár és király több alkalommal rendelt készleteket a gyártól. Egyet felesége, Erzsébet királyné számára a gödöllői királyi kastélyba kínai stílusú mintával, amely azóta Gödöllő-minta néven ismert. A császár emellett az 1870-es évek első harmadában a budai királyi palota számára mintegy 4000 darabos monogramos porcelánkészletet készíttetett, amelyet később az akkor még gyermek trónörökös, Habsburg Ottó is láthatott édesapja koronázása alkalmával. Az uralkodó 1872-ben császári és királyi udvari szállítói címet adományozott a manufaktúrának.

Fotó forrása: Herendi Porcelánmanufaktúra