fbpx

A Harry és Sally és a Vasember is bekerült az amerikai Nemzeti Filmarchívumba

A Harry és Sally című, 1989-es romantikus vígjáték, valamint a Vasember is bekerült az amerikai Nemzeti Filmarchívumba 2022-ben.

Idén összesen 25 alkotást vettek fel az archívumba, köztük A kis hableányt, John Waters Hajlakk és Brian de Palma Carrie című filmjét, továbbá egy elveszettnek hitt, 1898-as néma dokumentumfilmet a New Orleans-i karneválról és a José Ferrer főszereplésével készült, 1950-es Cyrano de Bergerac-ot.

Mala Powers és José Ferrer a Cyrano de Bergerac 1950-es filmváltozatában. Forrás: a Kongresszusi Könyvtár gyűjteménye

Az évről évre bővülő nyilvántartásnak a Kongresszusi Könyvtár ad otthont, amely 1988 óta válogatja ki a kulturális, művészeti vagy történelmi jelentőségű filmeket megőrzés céljából. Az idei kiválasztottakkal együtt már 850 film szerepel az amerikai Nemzeti Filmarchívumban.

A legrégebbi film idén az 1898-as, New Orleans-i húshagyókeddi karneválról készült felvétel. Az elveszettnek hitt némafilm másolatára nemrég bukkantak rá egy hollandiai filmmúzeumban.

A 2022-es lista legfrissebb alkotása Dee Rees 2011-es Pariah (Szabad) című filmje, amely egy előbújás történetét meséli el egy brooklyni leszbikus kamasz szemszögéből.

Nyitókép: Meg Ryan és Billy Crystal a Harry és Sally című filmben. Fotó: Warner Bros./Castle Rock Entertainment

A rovat további cikkei