Nem Sheku Kanneh-Mason az első, aki ennek a véleménynek ad hangot. Az ötletet sokan támogatják, de a hagyomány nevében ellenzői is akadnak.

A BBC Proms 1895 óta Londonban évente megrendezett komolyzenei fesztivál. A Robert Newman impresszárió ötletére indított, nyolc héten át tartó nyári eseménysorozat alapítója, ötven éven át irányítója Sir Henry Wood karmester volt. A fesztivál koncertjeinek többségét 1941 óta a London központjában levő Royal Albert Hallban tartják, a kamarakoncertek helyszíne a Cadogan Hall, de a zárónapon (Last Night of The Proms) Anglia-szerte tartanak hangversenyeket. Az utolsó napon hagyományosan felcsendül a Rule, Britannia! (Uralkodj, Britannia!) című szerzemény, amelyet James Thomson azonos című költeményének szövegére komponált Thomas Arne zeneszerző. A dal eredetileg egy Nagy Alfréd 9. századi uralkodót dicsőítő zenés játék zárószáma volt. Manapság a Promson túl a Királyi Hadiflottával és a brit hadsereggel kötik össze.

Sheku Kanneh-Mason csellista szerint azonban a dal „sokakat kényelmetlen helyzetbe hoz”, ezért le kellene cserélni. 2020-ban a Proms előtt a Sunday Times arról írt, hogy a BBC ki akarja húzni a műsorból a Rule, Britannia!-t, és bár sokan támogatták az ötletet és annak lehetőségét, hogy széles körben elfogadott megoldást találjanak, a tradicionalisták a brit kultúra elleni támadásnak ítélték azt.

A művet 2016-ban a perui tenor, Juan Diego Flórez adta elő hazája inka viseletében Sakari Oramo finn karmester vezényletével:

Mint azt a The Guardian írja, a BBC Radio 4 adóján, a Desert Island Discs című műsorban a fiatal muzsikus, aki 2023-ban a Last Night of The Proms szólistája volt, ismét felvetette, hogy le kellene cserélni a dalt. „Szerintem vannak, akik észre sem veszik, mennyire sok embernek kényelmetlen egy ilyen dal, még akkor is, ha maga az éneklés jó érzés. Azt hiszem, ez egy hatalmas félreértés”. A Brit-szigetek gazdag folklórkincséből választott népdal lenne a megfelelő választás a Proms utolsó estéjére Shakuh Kanneh-Mason szerint, aki 2015-ben testvéreivel együtt versenyzett a Britain’s Got Talent műsorban, egy évvel később első színesbőrűként elnyerte a BBC Young Musician díját. Inspiration című albuma a legnagyobb példányszámban eladott első album volt, a klasszikus zenei lista első, a teljes lemezeladási lista 18. helyén állt 2018-ban. Ugyanebben az évben játszott Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén.

Fotó: Ollie Ali