A Pécsi Balett 60 – jubileumi est tánc- és filmpremier egyben.

Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki koreográfiát minden jubileumon felújították.  A 60. évfordulóra, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával és Kozarics Viktor jelmezeivel állítják színpadra ezt az emblematikus darabot szeptember 17-én a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A második részben a jubileum alkalmából készített Több mint balett című dokumentumfilm debütál, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.

A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az Emmi támogatta.

Az idei tánctalálkozó a tizenötödik, így többszörös az ünnep.

Idén is arra törekedtek a szervezők, hogy minél több, Pécsett kevésbé ismert tánctársulatnak adjanak lehetőséget a bemutatkozásra.

A fesztivál szakmai együttműködő partnere idén először a Nemzeti Táncszínház. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

Szeptember 18-án a Vihar című előadásával lép fel a Kulcsár Noémi Tellabor, a GG Tánc Eger pedig Roberto Galvan Beethoven V. című egyfelvonásosát hozza el. Este a Pécsi Balett tagjaiból álló PB2Company egy kortárs projekt-előadással debütál BREAKOUT címmel. Szeptember 19-én a Szegedi Kortárs Balett érkezik a Blue-val, majd a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapest Táncszínház Jiri Pokorny: Egyszer visszatérsz című koreográfiáját láthatjuk.

Szeptember 20-án először a Bozsik Yvette Társulat mutatja be a Nyaralás című előadást, majd az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat a Szabó Lőrinc verseinek inspirációjára készült Te meg a világ című koreográfiát.

Szeptember 21-én, a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes – a budapesti bemutató után néhány nappal – az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című táncszínjátéka zárja a tánc egyhetes ünnepét Pécsett.

A nagyszínházi előadások mellett szakmai programokkal, köztük vetítésekkel, élő tánctörténet-órákkal és könyvbemutatóval várják az érdeklődőket a Trezor Rendezvényházban.

Előzetes regisztrációval, ingyenesen megtekinthető lesz a PR-Evolution, a Badora Dance Company, a Duda Éva Társulat, a FrenÁk Társulat és a Feledi Project egy-egy vetített előadása.

A fesztiválhangulatot izgalmas szabadtéri előadások: Lőrinc Katalin és Lőrinszky Attila, az Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat (ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila formációja) és a Vasas Művek (Vasas Erika társulata), a Pécsi Művészeti Gimnázium növendékei, valamint pécsi táncegyüttesek és tánciskolák segítenek megteremteni a Színház téren felállított színpadon.

Forrás: Pécsi Balett. Fotó: Borbás Betti