A szervezet pénteki sajtóeseményén, melyet az idén negyvenéves magyar breaktánckultúra ünneplésére szerveztek, a sportág hazai történetének bemutatását követően Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását átadják a fiataloknak. Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, illetve a szövetség tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.

„Augusztus 12–14. között a Lupa-tónál nemzetközi fesztivált szervezünk, amelynek célja, hogy népszerűsítsük a sportágat, és a következő években újra 40-50, akár 100 csapat legyen Magyarországon” – mondta Tóth Zoltán.

A Lupa-tavi versenyre mintegy nyolcezer érdeklődőt várnak.

Hozzátette, szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni.

„Jelenleg harcolunk a Magyar Táncsport-szövetséggel, akik szeretnék a breaktáncot maguk alatt tudni. Ez azonban egy önálló sportág, nem lehet semmi alatt, mi leszünk a szakszövetség: az ügyben zajló első pert megnyertük ” – tette hozzá  az elnök.

Fotó: Pexels.com/Pixabay

Várhegyi Attila – sportági nevén b-boy Atyakilla – világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni. A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte,

szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat.

A sajtótájékoztatón részt vettek a sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai. A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat.

Nyitókép: Pexels.com/Jerm Gonzalo