A korábbi hasonló célú pályázat folytatásaként újra megnyílik a Tudományos Mecenatúra program, amely idén egymilliárd forintos keretösszeggel segíti a hazai tudományos eredmények láthatóságát és a magyar kutatói közösség bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe.

Tarnabod, 2022. június 30.
Labor a Glia Kft. tarnabodi telephelyén 2022. június 30-án. A cég fő tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsősorban műszaki, valamint biotechnológiai területen. A felzárkózó települések programon belül ebben az évben kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületű üvegházat is építettek.
MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett felhívás három alprogramból áll. A kutatóintézmények és a kutatás-fejlesztést végző vállalkozások május 28-ig adhatják be pályázataikat külföldi konferencián való részvételre, nemzetközi közönséget is célzó hazai tudományos események megszervezésére, illetve a hazai kutatás-fejlesztési eredményeket népszerűsítő és tudatosító tevékenységek támogatására.

A felhívás részletei már elérhetők az NKFI Hivatal honlapján. A hivatal az érdeklődőket és a potenciális pályázókat tájékoztató rendezvénnyel is segíti, amelyen nemcsak a lehetőségeket és az elvárásokat ismerhetik meg, hanem a sikeres tudománykommunikátorok is beszélnek majd saját tapasztalataikról és műhelytitkaikról.

„A Tudományos Mecenatúra pályázat kiemelt célja a tudományos-innovációs eredmények iránti nyitottság erősítése a társadalomban. Számos olyan új kutatóhely alakult a közelmúltban, amelyekben a világ élvonalát jelentő, magas színvonalú tudományos munka folyik. Két kutatónk kapott Nobel-díjat, a magyar innováció 2023-ban – Európában egyedüliként – egy kategóriát előrelépett a nemzetközi rangsorban. A tervünk, hogy az innovációs teljesítményünket tovább emeljük, és 2030-ra a globális top 25-ben, 2040-re pedig a top tízes mezőnyben álljon az ország, és Európában már 2030-ra legyünk benne a top tízben. Épp ezért a másik, ugyancsak fontos célkitűzés, hogy a hazai kutatói közösség egyre inkább bekapcsolódjon a nemzetközi vérkeringésbe, a magyar kutatók még láthatóbbak és még elismertebbek legyenek itthon és külföldön egyaránt” – emelte ki a pályázattal kapcsolatban Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára. Hozzátette: mindez a kutatói életpálya iránti érdeklődést is élénkítheti, így nagy szerepe van a tudományos utánpótlás biztosításában.

A hiánypótló pályázat már az előző, 2021-es meghirdetéskor is hatalmas érdeklődést váltott ki. Az akkori nyertesek közül 270 kutató vehetett részt a kapcsolatépítéshez jó alkalmat teremtő külföldi szakmai konferenciákon, és negyven nemzetközi konferenciát rendeztek Magyarországon a legkülönbözőbb tudományterületeken, ezzel is segítve a hazai kutatások eredményeinek megismertetését a szélesebb közönséggel.

Emellett a pályázat 33 színvonalas ismeretterjesztő vagy tudománynépszerűsítő médiaprodukció elkészítését támogatta olyan változatos témákban, mint a 3D technológia orvosi alkalmazása, a globális energiarendszer fenntarthatósága vagy a szuperfelbontású mikroszkópia, és több mint 90 kiadvány született, amelyek között voltak a széles közönségnek szánt ismeretterjesztő kiadványok, történelmi monográfiák, orvosi szakkönyvek vagy egyetemi tankönyvek is.