Ebben az évben 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27 alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban láthatók lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, ékszerek, konyhai eszközök, kerámiák, játékok, hangszerek, továbbá még számos használati és dísztárgy a

Hagyományok Háza három szintjén és a Fő utca 6. szám alatti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az idei seregszemle pályázatának kiírásában és megszervezésében a budapesti Hagyományok Házával a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és az erdélyi Kallós Zoltán Alapítvány működött együtt. Hazánkban Zalaegerszegen, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zsámbékon, Mezőkövesden, Berettyóújfaluban és Békéscsabán, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást a helyben összegyűlt legszebb munkákból. 

A XVII. Országos Népművészeti Kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót ismernek el.

Ezenfelül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után tartják, írták a tájékoztatóban.

Az augusztus 24-ig látható kiállítás megnyitóját a Hagyományok Háza Facebook- és YouTube-csatornáján lehet élőben követni csütörtök este.

Nyitókép: Az országos népművészeti kiállítás regionális tárlata Mezőkövesden (2020), fotó: MTI/Vajda János