Január 31-én a 80 éve született Ronyecz Mária előtt tiszteleg a Bajor Gizi Színészmúzeum. A program meghívott vendége Csoma Judit Jászai Mari-díjas színésznő, valamint közreműködik Gajdó Tamás színháztörténész.

Ronyecz Mária, a huszadik század utolsó klasszikus tragikája nyolcvan éve született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1967-ben végezte el. Pályáját Pécsett kezdte, 1970-től a Nemzeti Színházban, 1982-től a Katona József Színházban játszott. Már életútja kezdetén „széprengésű, az egész nézőteret betöltő alt” hangjáról és „energikus mozdulatrendszeréről” beszéltek, amely minden alakításának erőt adott.

Az 1970-es évek végén, a Nemzeti Színház fiatal tagjaként részt vett a Bajor Gizi Színészmúzeum kiállításának kibővítésében. Korai halála derékba törte felívelő pályáját. Olyan emlékezetes alakításokat hagyott hátra, mint a Csongor és Tünde Mirígye, Baradlayné A kőszívű ember fiaiban, valamint az Előadónő Spiró György Csirkefejében.

A Bajor Gizi Színészmúzeum január 31-i programjának vendége Csoma Judit színésznő, közreműködik Gajdó Tamás színháztörténész.

További információ itt olvasható.

Nyitóképen Ronyecz Mária színésznő 1964-ben. Fotó: Fortepan / Kende János