fbpx

A huszárok mindennapjaival ismerkedhetünk meg a hétvégén a skanzenban

A huszárok mindennapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a négynapos hétvégén a szentendrei skanzenban.

A kézműves-foglalkozásokon elkészülnek az 1848-as viseletek elengedhetetlen kellékei, a huszárcsákó, a fakard, a kokárda, a huszárbajusz, valamint a vesszőparipa is; a vállalkozó kedvű gyerekek pedig kipróbálhatják ügyességüket a Huszárképzőben. A helyszínen a látogatók megfőzhetik Kukorica Jancsi és Petőfi Sándor kedvenc eledelét, kovácsmesterség-bemutatót tartanak és pecsétgyűjtő játékot is szerveznek.

A március 15-i hosszú hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel a szervezők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékét.

Az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, a János vitéz mesevilágán keresztül pedig megismerhetik a huszárok mindennapjait.

Az alföldi mezőváros tájegység területén lovas díszbemutatót és huszártábort szerveznek, ahol korabeli öltözékben lovas huszárok mutatják be a viseletet, fegyvereket és a kiképzést. A kisalföldi tájegység helyszínén a látogatók megismerhetik a katonadalokat, valamint kovácsmesterség-bemutatót tartanak; ugyanitt huszártiszttel és zenekarral elevenítik fel a verbuválás hagyományát. A dél-dunántúli tájegységen a kézművesprogramok részeként huszárbajusz-készítésen vehetnek részt az érdeklődők.

Bővebb információk a programokról a www.skanzen.hu weboldalon találhatók.

Nyitókép: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A rovat további cikkei