fbpx

A János vitézt Bukarestben, román nyelven mutatják be

A Kovács Zsuzsánna által rendezett produkcióban két román színész Jankovics Marcell animációs filmjébe „beépülve” meséli el Petőfi Sándor elbeszélő költeményét.

A Liszt Intézet bukaresti központjának közleménye emlékeztetett arra, hogy az intézet minden évben kiemelt irodalmi programmal ünnepli meg a magyar költészet napját, s az idén, az emlékévben Petőfi Sándorra esett a választásuk.

A költemény kétszólamú előadásában Iluska elkíséri útján Jancsit, így társa, néha vezetője is a János vitézzé érő férfinak. Kihívásokkal teli kalandozásaik a valóság és a mese között zajlanak, egyszerre elevenítve meg a minket körülvevő világ valóságát és belső világunk erejét.

A Florina Gleznea és George Rotaru színművészek előadásában elhangzó költeményt Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott János vitéz című filmje kíséri. A film megteremtette sajátos világ alátámasztja a belső és a külső világ elválaszthatatlan kapcsolatát, amelyen keresztül személyessé, sajátossá válik János vitéz története. A látványvilágában erősen szimbolikus, a pop-artot a népi díszítőművészettel és a szecesszióval keverő rajzfilm az első egész estés magyar animáció. Az előadást április 11-én este tartják a Liszt Intézet bukaresti székhelyén.

Nyitókép: részlet Jankovics Marcell János vitéz című filmjéből. Forrás: Nemzeti Filmintézet

A rovat további cikkei