A János vitéz című daljáték keresztmetszetét mutatja be a Coopera szombaton a Déryné Központban.

Új próza- és daljáték született Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitézének ötvözésével. A Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas Szabó K. István rendezésében létrejött produkció azokat az egyetemes érzéseket vizsgálja, amelyekért érdemes élni, amelyek mindannyiunk életét átszövik, ahogyan átszőhették a szerzők – Petőfi és Kacsóh – mindennapjait is.

A Coopera és a Déryné-program főként fiataloknak készülő előadása 50 percben meséli el a Kukorica Jancsiból lett János vitéz történetét dalban és prózában, így kívánva megemlékezni az évad két kiemelt jubileumáról: Petőfi Sándor születésének 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulójáról. A juhászbojtárból vitézzé váló fiú kalandja egyben a boldogság keresésének története, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa?

Az előadásban – amely Szabó K. István rendező és Verebes Ernő dramaturg alkotómunkája során kapott új köntöst – fiatal tehetségek mutatkoznak be, ezzel is erősítve a Coopera azon törekvését, amellyel a következő művészgeneráció megsegítésére vállalkozott. A zongorakísérettel megvalósuló keresztmetszetben színpadra lép – többek között – Ortan Vivenne, akivel a Rost Andrea Művészeti Alapítvány PályaStart mesterkurzusának kapcsán találkozhatott legutóbb a közönség és Szenthelyi Krisztián, aki a felkérést a V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen kapta a Coopera különdíjasaként. A prózai részek tolmácsolására a producerek két, Kaposváron tanuló fiatal művészt, az Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába járó Német Klárát és Várhelyi Áront kérték fel.

Az előadás célja a magyar irodalom- és operarepertoár egy-egy kiemelt darabjának gondozása mellett az, hogy az előadóművészeti műfajokat közelebb hozza az általános iskolás, középiskolás korosztályhoz, kiegészítve az ott tanultakat, és a magyar kultúra egyetemes szépségének és színességének ünneplésére ösztönözze őket.

Fotók: Érdi Róbert