A Jászvásáron megszervezett Romanian Creative Weeken lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása Botond Nagy rendezésében. A Szophoklész tragédiája nyomán készült előadást május 15-én este 8 órától láthatják az érdeklődők a jászvásári Nemzeti Színház Cub termében. A szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi.

thumb_198265_default_big.jpg
Jelenet az Elektra című darabból. Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az előadás 2024-ben a Román Színházi Szövetség (Uniter) legjobb rendezés és legjobb fényterv díjára is esélyes. A Romanian Creative Week egy kulturális és kreatívipari esemény, amely az ország szerteágazó művészeti és kreatív tehetségeit kívánja bemutatni. Az esemény célja, hogy előtérbe helyezze Románia kulturális sokszínűségét és innovatív kreatíviparát. A rendezvényen számos művészeti forma képviselteti magát, többek között a vizuális művészetek, a design, a divat, a színházművészet és a zene is. A rendezvény egyedülálló platformot kínál a művészek, tervezők és kreatív szakemberek számára, hogy kapcsolatokat építsenek, együttműködjenek és új ötleteket váltsanak valóra, miközben a nagyközönség számára bemutatják Románia kreatív energiáját és innovációs lehetőségeit.

„Úgy érzem, ez a Szophoklész-átirat várhatóan még hosszú évekig érezteti majd jelenlétét a színpadon. A Kali Ágnes jegyezte dramaturgia és Botond Nagy rendezése közérthetően kínálja fel Elektra mítoszának újraélesztését, a mítosz–jelenkor-tengely mentén megvalósuló kommunikációval. Tudatában vagyok, hogy jelenleg is meg-meggyűlik a bajunk különféle Elektrákkal, Aigiszthoszokkal és Klütaimnésztrákkal, és ez mindegyik figurát erővel és relevanciával, olykor finom, olykor durva expresszivitással ruházza fel” – írja az előadásról Demostene Șofron.

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy jegyzi.

Az előadás címszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.