Április 26-tól május 17-ig tart városszerte a Jazzfest Budapest. A nemzetközileg is jelentős eseménysorozatnak a Fonó lesz az egyik visszatérő helyszíne, ahol május folyamán a tágan értelmezett jazz – a kortárs határától a világzenéig – számos jelentős előadója szerepel a programban.

A cseh Tara Fuki női duó zenéje abszolút pikáns és egyedi. Zenéjük a közös improvizációkra épül, amelyeket a különböző zenei stílusok reflexióival gazdagítanak és távoli tájak ízével a női belső világ eredeti kaleidoszkópját hozzák létre. Ugyanezen az estén, május 4-én A Jasna Jovićević Quinary is színpadra lép. A zenekar a kortárs zene, a világzene és a jazz innovatív megközelítésével és improvizációkkal hozza létre különleges zenei világát, amely vonósnégyesre, szaxofonokra, basszusklarinétra, fuvolára, tamburára és énekhangra íródott.

Rendszeresen a Fonóban tartja klubkoncertjeit Novai Gábor Novan, aki elektronikus alapokon nyugvó live-act duóiban mindig más és más vendéggel sajátos hangzásvilágot teremt sorozatában, amely most a fesztivál vendége lesz május 5-én. Világzene, elektronika és kortárs jazz ízléses keverékét teremtik meg ezen az estén a partnerével, aki ezúttal MnemonicKIss (Kiss György Árpád trombitás) lesz. Mindketten hisznek benne, hogy az improvizált zene frissessége ahogy a zenészeket, úgy a hallgatókat is magával sodorja és elgondolkoztatja.

Az unikális fúvós, a magyar jazz kiemelkedő alkotója, Borbély Mihály vezetésével és olyan hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával jött létre a Borbély Mihály Balkan Jazz Project, akik most a hazai jazz meghatározó egyéniségével, a stílusalkotó Dresch Mihállyal lépnek színpadra május 11-én. Ugyanezen a napon az olasz Enzo Favata The Crossing nevet viselő progresszív kvartettje tesz térbeli és időbeli utazást, jazzt, városi hangulatokat, afrikai és mediterrán gyökereket, elektronikát, rockot és sok más különböző stílust elképesztően kreatívan vegyítve.


644a5d7e287b1641a9b30344.jpg
JÜ. Fotó: Ofner

A Chris Devil Trio formációja 2011-ben alakult a Zeneakadémia jazztanszakos hallgatóiból. Céljuk a kísérletezés: olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. Mindhárman részt vesznek zeneszerzőként is a munkában, amely igazán változatossá teszi koncertjeiket. Május 13-i koncertjükön a műfaj ismert hazai egyénisége, Tóth Viktor szaxofonos csatlakozik hozzájuk. Ugyanezen a napon a JÜ is színpadra áll a mára itthon védjeggyé vált hangzással, ahol egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása és a különböző népzenék nyersessége.

Nyitókép: Tara Fuki. Fotó: Helena Kadlcikova