A hazai intézményes balettoktatás képviselői, többek között a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mutatkoznak be június 15-én az Eiffel Műhelyházban.

Jelenet a KisKalóz című előadásból. Fotó: Nagy Attila
Jelenet a KisKalóz című előadásból. Fotó: Nagy Attila

A műsort a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium növendékeinek programja nyitja meg, amelyben a lélek aspektusai, az alkotói lét és a feltámadás mellett egyéb klasszikus témák és technikák szerepelnek. A négy szólót, egy duettet és egy triót felvonultató alkotásokban a táncosok olyan nagy hatású klasszikus és modern balettkoreográfusok munkáira is reflektálnak, mint William Forsythe vagy Mihail Fokin. Ezt követően a Magyar Állami Operaház balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet eleveníti fel a május végén bemutatott KisKalóz című produkciójának második részét, amely Harald Lander koreográfiája, az Etűdök nyomán veszi sorra a termi próbák lépcsőfokait a kész produkcióig, karaktertáncok formájában is bemutatva a klasszikus balett és a népek táncainak izgalmas ötvözetét.

A szünet után előbb a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói lépnek színpadra, akik Made in Pécs című műsorukban aktívan reflektálnak az idén ötvenéves intézmény gazdag örökségére és szimbiózisára a város kortárs balettegyüttesével. A műsort a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak produkciója zárja, akik Lukács András 2010-ben a Magyar Nemzeti Balett számára készített, Örvény című modern koreográfiáját mutatják be Philip Glass zenéjére.

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hívta életre Pas de Troi, majd Pas de Quatre néven a vidéki balettegyüttesek fővárosi seregszemléjét. Az Erkel Színházba meghirdetett programsorozat a Covid-járvánnyal megszakadt, idén azonban megújult formában, az intézményes balettiskolák találkozójaként elevenedik újjá – ezúttal az Eiffel Műhelyház falai között.

További információ és jegyvásárlás itt.