A Fesztivál Akadémia Budapest 2024-es eseményei a jövő zenészgenerációját helyezik a középpontba, mely programokkal az egész országot bejárják majd. Zenei versenyek és mesterkurzusok a FAB kínálatában.

A jövőért címmel hirdette meg következő évadát a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), amelynek fővédnöke Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke. Művészeti vezetői Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész.

A Fesztivál Akadémia Budapestet kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot – fesztivált és mesterkurzusokat – hozzanak létre, egy valódi élő műhelyt. A FAB keretében a világ legjelentősebb klasszikuszenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről évre és lépnek fel a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, vállalva, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.

A Fesztivál Akadémia Budapest szakmai minőségét és országos volumenét az a példaértékű összefogás teszi lehetővé, amelyben a FAB mintegy 70 művésze összeadja tudását, idejét, lehetőségeit, kapcsolatait a jövő nemzedékek és a magyar zenekultúra érdekében. A FAB Ensemble ötlete a koronavírus-járvány megszorításaiból született és nőtt ki egy remek közösséggé. Nincs még egy olyan egyesület, vagy klasszikuszenei összefogás, ahol lényegében valamennyi magyar szólista egy ügyért összeállt volna.

A FAB országjáró mesterkurzusa egész tanévben tart, 2022 óta 450 diák kapott egyéni órát Magyarország vezető művészeitől és pedagógusaitól. 130 tanár vett részt eddig ötpontos és 127 tanár harmincpontos akkreditált továbbképzésben.

A fesztivál alapítói, összefogva a hazai művészvilágot, tanítanak itthon és a határon túli magyarlakta területeken egész tanévben, egyéni órákkal jutva el a diákokhoz és a tanárokhoz, közvetlen művészi inspirációkkal, mély szakmai és emberi kapcsolatokat építve.

„Országjárásaink keretében a diákokat lakóhelyükön, saját városaikban, intézményükben hallgatjuk meg, amellyel felmérhetjük a diákság és tanárság szintjét, felmérhetjük, mely helyszínen milyen készségeket kell fejleszteni, és milyen pontokon kell támogatást nyújtanunk az adott intézmény tanárainak, diákjainak a folyamatos fejlődéshez” – mondta Kokas Katalin.

A FAB Competitions során három verseny szervesen épül egymásra. Célja, hogy egyre több fiatal tehetség mérettethesse meg magát nemzetközi versenyeken és építhessen kapcsolatokat. A Halász Ferenc Országos Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, akár már hatéves kortól. A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny kilenc közép-kelet-európai ország versenye 22 éves korig, döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, 10 ezer Euro összdíjazással járó verseny, háromfordulós versenyanyaggal.

2024-ben első alkalommal hirdeti meg a Fesztivál Akadémia Budapest a FAB Winterfestet, amelyet 2024. február 2–4. között rendeznek meg Lillafüreden, Magyarország egyik legimpozánsabb helyszínén. A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként 25 művésszel, naponta három szalonkoncerttel és egy-egy esti hangversennyel visz fényt a téli napokba. A Palotaszálló egész hétre fogadja a kikapcsolódni vágyókat, de akár egy-egy koncertre is lehet érkezni.

A 2024. évi FAB Summerfest programjai közül három kiemelt esemény már elérhető a közönség számára. A július 14-i nyitónapon a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú Barbárok érkezik Budapestre, a Magyar Zene Házába. A nemzetközi hírű előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságáról szól Vecsei H. Miklós szövege alapján, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Július 15-én a Dohány utcai Zsinagógával stratégiai partnerségben rendezik meg a Holokauszt emlékkoncertet, amelyen olyan hegedűművészek lépnek fel, mint Shlomo Mintz, Dora Schwartzberg, Vilde Frang, Dmitry Sitkovetsky, Alissa Margulis és a fesztivál alapítói, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Közreműködik a zsinagóga főkántora, Fekete László és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Július 21-én, a FAB zárónapján Nicolas Alstaedt, Baráti Kristóf, Bogányi Bence, Clara Dent-Bogányi, Kokas Dóra, valamint Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és a nyári fesztivál további meghívott művészeinek közreműködésével elhangzik Haydn Sinfonia Concertante, Csajkovszkij Rokokó variációk, Mendelssohn e-moll hegedűverseny és R. Strauss Metamorfózisok című máve. A nyári programsorozat további eseményei folyamatosan kerülnek ki a fesztivál online felületeire.

Végezetül pedig a FAB Kurtág-kurzust is meghirdet a jövő évre. Mácsai János zenetörténész így írt Kurtág György tanításhoz való viszonyáról: „Kurtágot egy naiv riporter egyszer arról kérdezte, miért szán ilyen sok időt tanításra, nem marad-e így kevesebb a komponálásra? Kurtág azt válaszolta: számára nem létezik külön tanítás és komponálás. Nem csak ihletet meríthet a tanításból, a zenészekkel való foglalkozás, az elemzés ugyanannak a tevékenységnek alig-alig más oldala. Voltaképpen az együtt gondolkodás, az érzések, érzetek közös felfedezése az a munka, amit Kurtág Györggyel el lehet végezni. Nem véletlen, hogy már koncertező, gyakran világhírű művészek keresik fel, hogy foglalkozzon velük.”

A Bartók vonósnégyeseiről szóló Kurtág-kurzus 12. részére várják a résztvevőket a fesztivál folyamán. Az intenzív, háromórás, kétnyelvű (magyar és angol) programra számos országból érkezik szakmai közönség, de a laikus érdeklődőket is szívesen látják a BMC és a FAB kortárs zenei napján.

Nyitóképen Kokas Katalin a Fesztivál Akadémia Budapest rendezvénysorozat Zeneakadémián rendezett nyitó gálahangversenyén, amelyen a Concerto Budapest a Fesztivál Akadémia Budapest vendégszólistáival lépett fel 2023. július 14-én. Fotó: Mónus Márton / MTI