fbpx

A Jurányiban látható a Törvényen belül

Októbertől a Jurányi Produkciós Házban lesz látható a Narratíva társulat év elején bemutatott előadása, a Törvényen belül Szenteczki Zita rendezésében.

Az 1959-ben játszódó történet főszereplője Szalánczki Éva újságíró, akit agyonlőnek a nyugati határon. Rálépett egy aknára, miközben disszidálni akart. Talán. Marosi főhadnagy elhatározza, hogy kideríti Éva történetét és rejtélyes halálának okát. Nem tudjuk meg, ki ölt meg kit és miért, de Marosi a már nem élő Éva segítségével talán közelebb jut önmagához…

„Hősiesen tűri mindenki, hogy színesre mázoljuk. Közösen állítunk emléket, és ezáltal magunkról is gondolkodunk.” (Szenteczki Zita)

A Galgóczi Erzsébet hasonló című kisregényéből Szenteczki Zita által rendezett Törvényen belülben benne van az egész elmúlt rendszer és minden, ami hat ma is: kiskapuk, kompromisszumok, titkos szeretők, elhallgatások, elhazudott életek és mindezzel szemben Éva, aki nem hajlandó a megalkuvásra. Hiszen

„miféle hűség az, amire falakkal kell vigyázni?”

A Kossuth-díjas és háromszoros József Attila-díjas Galgóczi Erzsébet Törvényen belül című regényéből film is készült Makk Károly rendezésében Egymásra nézve címmel, amely 1982-ben a cannes-i fesztiválon elnyerte a filmkritikusok különdíját.

Az előadást Pető Kata, Hajduk Károly, Friedenthal Zoltán, Terhes Sándor és Kárpáti Pál játsszák. A kisregény szövegét színpadra adaptálta Németh Gábor és Komán Attila, a jelmezeket és a maszkokat Nagy Fruzsina, a látványt pedig Jankó Mátyás tervezte, a darab koreográfusa Raubinek Lilli.

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Füge Produkció, Jurányi Ház, Nemzeti Kulturális Alap, Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, Summa Artium Kultúratámogató Magánalap.

Az előadás 2021. október 6-án látható a Jurányi Házban.

Fotók: Narratíva Kollektíva/Juhász Éva

A rovat további cikkei