fbpx

A Kabaré című musical bemutatójával nyitott meg a zenés színházzá átalakult párizsi Lido

A Kabaré című musical angol nyelvű bemutatójával nyitott meg csütörtök este a zenész színházzá átalakult párizsi Lido.

This photograph taken on November 30, 2022 shows Lizzy Connolly (C) as Sally Bowles and other performers on stage during the "Cabaret" music show dress rehearsal at the Lido cabaret, renamed "Lido2Paris" in Paris. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

A Champs-Elysées sugárút évek óta deficites, világhírű revüszínházát a hoteleket üzemeltető Accor-csoport 2021 végén 1 eurós jelképes összegért vásárolta meg. Az új művészeti igazgató, Jean-Luc Choplin, az állami fenntartású párizsi Théatre du Chatelet zenés színház korábbi igazgatója (2004–2017) teljes arculatváltás mellett döntött. A Lido2Paris névre átkeresztelt egykori kabaré a jövőben musicalszínházként működik.

„Új lap kezdődik a Lido történetében” – mondta a francia sajtónak az új igazgató. „A párizsiak már egy jó ideje nem látogatták a Lidót, ki akarjuk őket békíteni a hellyel” – tette hozzá, arra utalva, hogy a revüszínház elsősorban a külföldi turistákat vonzotta.

Jean-Luc Choplin – akinek nevéhez az amerikai musicalek franciaországi népszerűsítése fűződik – azt szeretné, ha a Lido2 mindenekelőtt a párizsi közönség számára mutatna be ezentúl zenés darabokat. Ennek reményében választotta nyitóelőadásnak az 1966-ban a Broadwayen bemutatott Kabaré című musicalt, amely az 1972-ben készült azonos című amerikai filmmusicalt ihlette Liza Minellivel a főszerepben.

Az igazgató szerint a Kabaré egyértelmű választásnak bizonyult.

„Egy erős mű kellett. A darab a harmincas évek Berlinjében játszódik, a háromszáz kabaré városában, Európa kulturális fővárosában, amely a nácizmus erősödésével összeomlik. Ez a mai korhoz is szól” – mondta Jean-Luc Choplin.

Azt ígéri, hogy a francia felirattal követhető angol nyelvű produkció feledtetni fogja a Lido mára elavult revüjeit. Az igazgató reményei szerint a megújult Lido lesz a jövőben a párizsi Broadway.

A darabot először mutatják be az eredeti angol nyelvű változatban Párizsban, Robert Carsen rendezésében. A kanadai operarendező szándékosan nem az Oscar-díjas filmet vitte színre, hanem visszatért a Broadway-musical alapjául szolgáló Isten veled, Berlin című regényhez, Christopher Isherwood művéhez, amely egy fiatal amerikai író, Cliff Bradshaw emlékeit helyezi a középpontba Berlinben, a nácik hatalomra kerülése előtt. Az írót Oliver Dench játssza a londoni West End színházaiból ismert Lizzy Connolly oldalán, aki Sally Bowlest alakítja. A Konferanszié szerepében Sam Butteryt látható.

A Kabarét három hónapig játsszák a Lido régi kabarétermében. A színházat február végén fél évre bezárják, és teljesen felújítják.

Nyitókép: a Kabaré című musical előadása a Lido2Paris-ban. Fotó: AFP/Bertrand Guay

A rovat további cikkei