„Lapozz élményt!” jelmondattal idén második alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált május 25-e és 28-a között.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter megyei könyvtár igazgatója, az esemény szervezője felidézte: a tavalyi első könyvvásár a legkisebbekre koncentrált, a gyermekirodalmat helyezte előtérbe. Idén pedig hangsúlyosan a tinédzserkorú fiatalokat célozzák a programokkal és meghívottakkal, de természetesen minden korosztálynak lesz kínálatuk.

Szonda Szabolcs szerint a kamaszkor az olvasás szempontjából vízválasztó, ezért nagy kihívás az olvasás és a könyvtár látogatásnak megtartani ezt a korosztályt. Ugyanakkor a tinédzsereknek jellemzően széles az érdeklődési körük, tehát van mivel megszólítani őket. A SepsiBook szervezője szerint a rendezvényre olyan szerzőket hívtak meg és hoznak közönségközelbe, akiket tapasztalatok szerint kedvelnek az olvasók. Sokat hozzátesz az olvasásélményhez, ha el lehet beszélgetni a szerzővel, mondta. Idén a Sepsi Arénában egyrészt megtartják és kibővítik a gyerekeknek szóló teret, de újdonságként berendezik a tinédzsereket célzó relaxációs teret is.

Az idei sepsiszentgyörgyi könyvvásár és irodalmi fesztivál magyarországi meghívottjai között lesz Parti Nagy Lajos és Kemény István, akikkel Vincze Bence beszélget majd. Varró Dániel a gyermek- és felnőtt verseit megzenésítő Molnár György gitárossal közösen lép fel. Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekese ezúttal első regényével mutatkozik be. Az Öreg Banda című kötet az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának izgalmas, sokszínű életét kíséri végig az 1800-as évek közepétől, háborúkon, családi és társadalmi drámákon keresztül az 1970-es évekig. (A könyvről itt írtunk.) Visky András a tavaly megjelent és azóta több utánnyomást is megért Kitelepítés című kötetét ismerteti.

László Noémi bemutatja Keljfeljancsi című új kötetét, részt vesz a Látó folyóirat égisze alatt létrejövő, a saját Petőfi-élményről szóló pódiumbeszélgetésen Kemény Istvánnal és Markó Bélával, de a Kortárs gyermekirodalom a tanteremben című kerekasztal-beszélgetés közreműködője is Kocsis Annamária, Sikó-Barabási Eszter, Farkas Kinga társaságában.

A meghívottak között van mások mellett Kertész Erzsi, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója, Berg Judit meseíró, Dóka Péter, A kék hajú lány című kisregény szerzője és Harcos Bálint költő, író is.

Karda Zenkő képzőművész illusztrációiból készült kiállítást is bemutatnak a SepsiBook idei kiadásán, de gyerekek számára műhelyfoglalkozást is tart az illusztrációk készítéséről.

Az idei SepsiBookon mintegy 30 kiadó lesz jelen.

Fotó forrása: Sepsziszentgyörgy Infó