Bruce (Xiaoyu) Liu kanadai művész lett a győztese a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének, az idén 18. alkalommal megrendezett Chopin Nemzetközi Zongoraversenynek. A nyertes az aranyérem mellé 40 ezer eurót (14,5 millió forintot) is kapott.

A verseny helyszínén, a varsói Nemzeti Filharmóniában tanácskozó zsűri a második helyet a japán Szorita Kjohejnek, valamint az Olaszországot és Szlovéniát képviselő Alexander Gadjievnek ítélte oda, a helyezéssel 30 ezer eurós jutalom is járt. A harmadik helyezett a spanyol Martin García García lett, az ő díja 10 ezer euró volt.

A győzteseknek Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter még az éjjel gratulált. A zsűrinek rendkívül nehéz feledata volt, a zongoraművészek mind nagyon magas színvonalat képviseltek – mondta Glinski.

A verseny 1997-ben született győztese, Bruce (Xiaoyu) Liu Párizsból származik, a konzervatóriumot Montrealban végezte el, ahol jelenleg is folytatja tanulmányait. Kanadai, izraeli, amerikai, kínai és ukrán zenekarokkal adott már koncerteket. A versenyen összesen 87 zongorista indult a világ 18 országából, az első három forduló után a döntőbe 12 zongoraművész jutott.

A 18. Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt eredetileg tavaly őszre tervezték, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. A versenyt 1927 óta ötévente rendezik meg Varsóban. A zsűri tagjainak többsége olyan világhírű zongoraművész, aki pályafutása kezdetén megnyerte a versenyt.

Az október 2-án kezdődött rendezvény szombatig zárókoncertekkel folytatódik. A csütörtök esti ünnepi hagversenyen Andrzej Duda lengyel elnök aranyérmet ad át a verseny nyertesének.

Nyitókép: Bruce Liu. Fotó: NIFC/culture.pl/Wojciech Grzędziński