Két székelyföldi és egy barcasági helyszínen is szervez erdei koncerteket külhoni partnereivel a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány.

A szeptember 2-án Brassó határában, 3-án a sepsibodoki sütei borvízforrás közelében, 4-én a csíkszentkirályi Gesztena-pusztáján tartandó erdei koncertekről sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. A rendezvény védnökségét Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter vállalta.

Tánczos Barna a sajtótájékoztatón elmondta: az erdő mindig a feltöltődés helyszíne volt, számos művészt is megihletett. Kijelentette: a rendezvény úgy népszerűsíti az erdőt, hogy minimális mértékben avatkozik be a természetbe.

A koncertek mellett az erdőt népszerűsítő foglalkozások is lesznek. A rendezvények résztvevőinek távol kell hagyniuk a gépkocsijukat, és gyalog érkezhetnek a helyszínre. A miniszter úgy vélte: csak így élvezhetik igazán az erdő csendjét, nyugalmát. Arra is kitért, hogy a rendezvényre nem építenek színpadot.

Az a cél, hogy minél kevésbé avatkozzanak be a természetbe, és a hangosítás is minimális lesz.

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke elmondta: 19 éve szervezik a koncerteket. Hozzátette: a rendezvény arra szeretne motiválni, hogy a társadalom fenntarthatóan működjön és összefogásra épüljön. „Felelősek vagyunk egymásért, mint ahogy a természeti környezetünkért is” – jelentette ki a program kezdeményezője.

Az MTI kérdésére elmondta: az elmúlt évek tapasztalata alapján meggyőződésükké vált, hogy nincsen a programra alkalmatlan időjárás, csak nem megfelelő öltözet. Hozzátette: gondoskodnak arról, hogy eső esetén az előadók hangszerei biztonságban legyenek.

Nyitókép: MTI/Komka Péter