A Van Goghon túl: A magával ragadó élmény Van Gogh festményeinek elemeit vetíti a térbe: csillagok villognak, virágvázák folynak egymásba. A vándorkiállítás, amely ebben a hónapban nyílt meg Atlantic Cityben, várhatóan mintegy 100 000 látogatót vonz.

Ezzel a kiállítással a Hard Rock is csatlakozik azokhoz a kaszinókhoz, amelyek

azt remélik, hogy új közönséget csábíthatnak be a képzőművészet segítségével.

Las Vegasban a Bellagio Képzőművészeti Galéria Van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet és Andy Warhol műveit mutatta be. A londoni Hippodrome Casino művészeti versenynek ad otthont, amely lehetőséget biztosít képzőművészeknek, hogy a világ egyik legrangosabb kaszinójában bemutathassák munkáikat.

2018-ban az ikonikus Las Vegas-i kaszinó, a Palms egy 620 millió dolláros felújítás részeként kortárs és street art gyűjteményt mutatott be, amely több mint 100 alkotást, többek között Warhol- és Jean-Michel Basquiat-műveket is tartalmaz. A következő évben a Palms bejelentette, hogy egy Banksy-alkotást is kiakasztanak az étteremben.

A fenti kaszinók már igazodnak ahhoz az új, „játszótértervezésnek” hívott trendhez, amely szerint a vendégeket híres képzőművészeti alkotásokkal, extravaganciával és luxussal veszik körbe, akik így nagyobb valószínűséggel költenek pénzt és vállalnak kockázatot.

Bár az Atlantic City-i kiállításon nincsenek eredeti Van Gogh-művek, a kiállítás élményt kínál a látogatók számára, hogy elmerüljenek a művész munkáiban. Fanny Curtat, a kiállítás kurátora szerint a múzeumok sokak számára megfélemlítők, és azt reméli, hogy a képzőművészet kaszinókban való bemutatása mindkét irányban vonzó lesz a közönség számára: ha a kaszinók szerencsejátékosokat tudnak csinálni a művészetek szerelmeseiből, akkor talán a szerencsejátékosokból is lehetnek művészetkedvelők.

Fotók: a Van Goghon túl: A magával ragadó élmény című kiállítás Atlantic Cityben. Fotó: Timothy Norris