fbpx

A Katona alapítóinak öröksége – Könyvbemutató és beszélgetés

Most ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját a Katona József Színház, az évfordulóra jelent meg Sándor L. István könyve, amely a társulat indulásáról és első előadásairól szól. A könyvet november 5-én mutatják be a színházban.

A negyvenéves színház története kapcsán mai negyven év alatti színházi alkotókkal beszélget a kötet szerzője. Olyan fiatalokkal, akik hasonló életkorban és talán hasonló helyzetben vannak, mint egykor a Katona alapítói. A beszélgetés abból indul ki, hogy jelent-e a fiatalok számára valamit a Katona öröksége, milyen lehetőségeit látják a társulatalapításnak, egyáltalán a színházcsinálásnak.

A beszélgetés résztvevői Fábián Péter színész, rendező (a k2 színház egyik volt vezetője), Kovács D. Dániel színházrendező (aki Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában szerzett diplomát, majd többfelé rendezett, többek között a Katona József Színházban), Szabó-Székely Ármin dramaturg (a Katona rendezőjének, Székely Krisztának állandó munkatársa, aki Zsámbéki Gábor három rendezéséről írt könyvet) és Tarnóczi Jakab színházrendező (aki Ascher Tamás osztályában szerzett diplomát, majd 2020-tól csatlakozott a Katona társulatához, jelenleg a művészeti tanács tagja). 

Meghívott vendégekként várják a beszélgetésre Zsámbéki Gábort, a Katona alapító művészeti vezetőjét, későbbi igazgatóját és Ascher Tamást, a Katona egykori főrendezőjét, művészeti tanácsának jelenlegi tagját. A helyszínen kaphatók és dedikáltathatók A Katona és kora című könyvsorozat eddig megjelent kötetei és a Selinunte Kiadó más színházi könyvei és drámakötetei.

Nyitókép: Csehov A Manó című darabja a Katona József Színházban 1982-ben. A színészek: Vajda László, Csonka Ibolya, Szirtes Ági, Cserhalmi György.

A rovat további cikkei