A János vitéz és a Déryné-program zászlóshajójaként is emlegetett Déryné ifjasszony című előadások után egy újabb Herczeg Ferenc-színművel gazdagodott a repertoár. A több mint száz előadásból álló 2021-es turné első állomása Sitke; júniusban 15, valamint a teljes nyári szezonban 32 településre látogat el a társulat.

A féléves kényszerpihenőt követően a Déryné Társulat is folytathatja misszióját: Sitke után júniusban Hedrehely, Sümeg, Rétság, Dunapataj, Halmaj, Panyola, Bonyhád, Mátészalka, Kisvárda, Budapest, Kisújszállás, Nádasd, Szarvas és Fehérgyarmat következik.

Kisvárda különösen fontos állomás lesz, hiszen a Vidnyánszky Attila által rendezett Déryné ifjasszony című előadás meghívást kapott a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára mint nyitóelőadás. A május 28-án bemutatott Kék róka című produkciót júniusban kilenc alkalommal játsszák. Herczeg Ferenc színművét Szabó Sebestyén László állítja színpadra. A szerelmi sokszög-történetet az egyes szereplők szemszögéből láttatja.

A társulat erre az évre még két premiert tervez. Július 5-én Tóth Ede A falu rossza című darabját Mészáros Tibor rendezésében mutatják be, december 10-i premierrel pedig Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művét viszik színre.

A turné fontos részét adják az Erzsébet-táborokban, a Kárpát-medence területéről érkező, hátrányos helyzetű gyermekeknek tartott előadások. Öt produkciót összesen 24 alkalommal játszanak Zánkán és Fonyódligeten. Összesen 12 720, 10–14 év közötti kiskamasz láthatja az előadásokat és ismerkedhet meg a színház élményével.

Nyitókép: A Kék róka jelenete. Fotó: Érdi Róbert