Fekete Péter felidézte: januárban kapta meg azt a segélykérő levelet, amely arról szólt, hogy egy harminc éves múlttal rendelkező múzeumot be akarja zárni a VIII. kerületi önkormányzat. Hozzátette: gyorsan keresni kezdték a megfelelő helyet a hosszú évtizedek gyűjtőmunkájával felhalmozott kincseknek. A munka sikerrel járt, a Zászlómúzeum anyaga az MKVM-be került, ahol szakértő kezek gondoskodnak róla.

Fekete Péter és Kocsis Máté

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Józsefváros korábbi polgármestere köszönetet mondott az MKVM vezetésének, hiszen nem szokványos, hogy egy intézmény a saját feladatai mellé újabbakat is vállaljon. Hatezer zászlót őriz ez a múzeum, országok, tartományok, települések mellett olyan közösségek zászlóit is, amelyekről a látogatók jelentős része nem is hallott. Kocsis Máté elmondta azt is: nagyon szeretné, ha Józsefváros egyszer visszafogadná a Zászlómúzeumot, addig azonban az MKVM-ben jó kezekben van és látogatható lesz a gyűjtemény.

Török Róbert, az MKVM igazgatója elmondta: rövidesen megkezdik a Zászlómúzeum anyagának leltározását és tudományos feldolgozását, ezt követően a gyűjtemény darabjait időszaki kiállításaikon és egyéb felületeken mutatják be a közönségnek.

A Zászlómúzeumot Balogh László alapította, aki 1983-ban kezdte el gyűjteni a világ országainak, közigazgatási egységeinek zászlóit és címereit. A múzeum a bezárásig a József körút és a Nap utca sarkán működött az önkormányzat támogatásával.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu