Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára Kínában, a 6. Nemzetközi Kínai Cirkuszfesztivál zárónapjának szakmai konferenciáján tartott előadást Magyarország közép-európai előadó-művészeti központi szerepvállalásáról, a színház-, a múzeum- és cirkuszpedagógiai programok sikeréről.

A világ cirkuszművészeti élete tágra nyílt szemekkel figyeli, mi történik hazánkban a kultúra, az előadó-művészet és a cirkuszművészet terén. – mondta el Fekete Péter az előadását követően.  – Jó okuk van rá, hiszen artista művészeink hosszú évtizedekig bizonyították a világban, hogy a művészeti ág élvonalába tartozunk – tette hozzá.

Magyarország új cirkuszközpont építési terveiről is tud a világ, és egyedülálló az a programunk, hogy minden általános iskolás gyermeket eljuttassunk színházba évente egyszer és minden magyar gyermek megtekinthet egy cirkuszi előadást, részt vehet egy cirkuszpedagógiai foglakozáson. E program iránt több ország is érdeklődik. Rendkívül felemelő érzés, hogy ilyen kiemelt figyelemmel tekintenek e művészeti ág művelői hazánkra, nagyszerű érzés volt ismét erősíteni Magyarország megítélését egy világkonferencián, ahol a szakmai élet legnagyobbjai voltak jelen – hangsúlyozta Fekete Péter.

A világ cirkuszművészei nagy számban vettek részt a konferencián és a fesztiválon, hiszen első alkalommal rendezte közösen a Monte Carló-i Fesztivál és a Chimelong Company a rendezvényt.

Forrás: EMMI