fbpx

A Királyok évadát hirdette meg a Nemzeti Színház

Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023-2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat.

„Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat: ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak” – mondta a Nemzeti Színház pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

Október közepéig még tartanak a Színházi Olimpia eseményei – ennek keretében rendezik meg ősszel a 10. MITEM-et is –, szeptembertől azonban megkezdődik a Nemzeti következő színházi szezonja. Ez a Királyok évada nevet kapta, hiszen csaknem mindegyik új produkcióban szerepelnek uralkodók. Vidnyánszky szerint a teátrumban gazdag repertoár épült fel, ennek működtetése a fő feladat. A legkisebb kortól indulva a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint 30 élő produkció, külföldi és mai szerzők sokasága várja a közönséget.

Az első premier az erről az évadról az olimpia miatt átvitt Bánk bán lesz, szeptember 10-én. Katona József klasszikusa eddig is sikerrel futott, de most megérett az újragondolásra, így egy újgenerációs Bánk bánt láthat a közönség. Rátóti Zoltán, a színház stratégiai igazgatója Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosait rendezi. A produkciókban közösen szerepelnek a Színművészeti Egyetem másodéves hallgatói és a Nemzeti társulatának tagjai. A bemutatót augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban tartják, majd szeptembertől a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesznek láthatók az előadások.

Bertold Brecht Kurázsi mamáját a Színházi Olimpia alapítója, Theodórosz Terzopulosz rendezi, Szűcs Nellivel a címszerepben. Brecht klasszikusa szeptember 29-től szerepel a repertoárban, majd december 2-án Gogol Revizorját mutatják be Avtandil Varszimasvili rendezésében, szintén Szűcs Nellivel a szereplők között.

Decemberben tartják Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című folkoperájának ősbemutatóját. A Nemzeti Táncegyüttessel együttműködésben készülő produkciót Vidnyánszky Attila rendezi, Sík Sándor István király című színművét pedig Berettyán Sándor alkalmazza színpadra. A halálra készülő István király utódlással kapcsolatos dilemmájára épülő dráma 2024 februárjától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon.

Ugyanitt mutatják be márciusban az Irredenta kabarét. A rendhagyó előadás az 1920-as, 1930-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.

Valerij Fokin átdolgozásában és rendezésében kerül a Nemzeti nagyszínpadára 2024 áprilisától Shakespeare Lear királya, de az évad végére is jut egy ősbemutató. Szarka Tamás Esthajnal című cigányballadája, amely Gorkij Makar Csudra című elbeszélése alapján készült, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Karaván Színházzal együttműködésben lesz látható.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik hozzájuk.

Nyitókép: Vidnyánszky Attila vezérigazgató (középen), Rátóti Zoltán stratégiai igazgató (balra) és Horváth Lajos Ottó színművész (jobbra) a Nemzeti Színház 2023/24-es évadáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2023. május 26-án. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert.

A rovat további cikkei