A 125 éves millenniumi kisföldalatti történetét bemutató anyag az intézet kerítésére kerül ki. A tárlat a kulturális intézet és a Magyar Technikai és Közlekedési Múzeum együttműködése nyomán valósul meg. A kiállított anyag bemutatja New York és London után a világ harmadik, Európa második és a kontinentális Európa első metróját. A kisföldalatti a világon az első volt, amely eleve elektromos meghajtással épült.

A kiállítást Szentes József, a Román Államvasutak volt vezérigazgatója, jelenlegi nemzetközi kereskedelmi igazgatója nyitja meg szerdán, és online kapcsolódik be Zsigmond Gábor, a Magyar Technikai és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora.

Budapest lakói 1896. május 2-án metrózhattak első alkalommal, miután a millenniumi kiállítás alkalmából Budapestre érkezett Ferenc József osztrák császár aláírta a vendégkönyvet. A 3,7 kilométer hosszú vasútvonal rekordidő (21 hónap) alatt készült el úgy, hogy új műszaki megoldásokat próbáltak ki, amelyeket utólag több európai nagyvárosban is alkalmaztak az alagutak kivitelezéséhez.

Szintén szerdán nyitják meg a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett Brassai sajtófotó-pályázatra beküldött alkotások legjobbjaiból készült tárlatot. A pályázat névadója, Brassai, eredeti nevén Halász Gyula a 20. század egyik nagy sikerű erdélyi fotóművésze volt, aki képzőművészként és íróként is ismert volt. Cikkeit, beszámolóit a Brassói Lapok, a Napkelet, a Keleti Újság és a Periszkóp olvasói élvezhették, regényt írt, verseket illusztrált, Picassóval együtt szobrokat állított ki, filmjét a cannes-i filmfesztiválon díjazták, Beszélgetések Picassóval című könyve francia nyelven tizenkét kiadást ért meg. Ő a graffiti felfedezője.

Az ötödik Brassai sajtófotó-pályázatra 2019-ben készült sajtófotókkal jelentkezhettek a romániai és külhoni magyar fotóriporterek, újságírók, valamint Romániában készült vagy a külhoni magyarok életével foglalkozó képekkel a magyarországi vagy a világban másutt élő magyar fotósok.

A kiállítás május 18-ig tekinthető meg.

Nyitókép forrása: a Közlekedési Múzeum Facebook-oldala