A hagyományos Mesterbérlet öt koncertje mellett az 2021/2022-es évad során új, önálló bérlettel is jelentkezik az intézmény Régi mesterek címmel, amely további öt koncertet tartalmaz. Mindkét sorozat előadásai a pécsi Kodály Központban tekinthetők majd meg.

Ez utóbbi előadássorozaton a magyar régizenejátszás ikonikus nagymestere, Vashegyi György és három évtizedes múltra visszatekintő együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint az idén negyvenéves Capella Savaria áll színpadra mások mellett Baráth Emőke és Cyrille Dubois közreműködésével.

A közönség által már jól ismert Mesterbérlet olyan világhírű hazai és külföldi zenekarokkal, művészekkel örvendezteti meg a zeneszeretőket,

mint Marek Janowski és Michel Tabachnik karmesterek, míg a rendkívül népszerű dirigens, Takács-Nagy Gábor két külföldi zenekarát is vezényli Pécsen, így az angol Manchester Camerata és a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekara is fellép a baranyai megyeszékhelyen.

A hangversenyek szólistái között lesz az egyik legnagyobb Mozart-zongoristaként számontartott Maria Joao Pires, a kiváló német csellista, Daniel Müller-Schott, Francesco Piemontesi zongoraművész, Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész és Keller András hegedűművész, de a magyarországi zenei élet két kiemelkedő formációja, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar is hangversenyt ad az évad során.

A Régi mesterek néven idén először induló bérletsorozat kínálatában egy sokak által kedvelt korszak zeneszerzőinek művei csendülnek fel, így a barokk kor olyan komponistáinak alkotásait tolmácsolják Pécsen, mint Bach, Händel vagy Telemann.

A hangversenyek Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus és a Capella Savaria közreműködésével szólalnak meg több száz éves, különleges hangszereken és olyan előadásmódban, ahogy a nagy zeneszerzők műveiket megálmodták.

Részletek itt.

Nyitókép: Olga Kern orosz–amerikai zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar közös online koncertje a pécsi Kodály Központban 2020. december 11-én. MTI/Sóki Tamás