fbpx

A Kodály Filharmónia Debrecen indítja a Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban

A Kodály Filharmónia Debrecen és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész hangversenye indítja június 11-én a Pozsonyban idén már kilencedik alkalommal megrendezendő, Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozatot.

A Magyar Kulturális Hetet, amely június 18-ig tart, hagyományosan Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a pozsonyi Liszt Intézet szervezi. Az eseménysorozat elsődleges célja, hogy az év közbeni rendezvények mellett legyen egy hét, amikor hangsúlyosan megjelenik Pozsonyban a magyar kultúra. Idei újdonság, hogy több a gyerekeknek szánt műsor, és megjelent a programok között a sport is.

A tervek szerint ezentúl minden évben bevonnak a program szervezésébe egy-egy magyarországi várost. Ez most első alkalommal Debrecen, amely a rendezvénysorozat ünnepi nyitóhangversenyét viszi Pozsonyba. A koncertet a Ferencesek templomában tartják.

A vasárnaptól vasárnapig tartó rendezvénysorozat idén is több helyszínen zajlik majd, köztük az egykori Séta téren, mai nevén Hviezdoslav téren. Az eseménysorozat sokféle színvonalas kulturális programot kínál, köztük klasszikus és könnyűzenei koncerteket, kiállításokat, valamint gyermek- és sportprogramokat is. A rendezvény keretében tartják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatóját, valamint egy magyar-szlovák üzleti fórumot is. A Magyar Kulturális Hét második felében egy négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral is várják a közönséget.

A koncertekkel tarkított gasztronómiai fesztivál rendszerint a Több mint szomszéd legtöbb látogatót vonzó része. Az eseményen idén fellép a Budapest Ragtime Band, Csemer Boglárka Boggie, Éliás Gyula Jr., a Group’n’ Swing, a Tordai Zoltán Quintet, a Tóth Vera Band és a Párniczky Quartet.

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hetet hiánypótló, hagyományteremtő szándékkal hozták létre még 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A bőséges programkínálatú fesztivál már első alkalommal is közönségsikert aratott, és azóta az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé vált Pozsonyban.

Fotó forrása: Kodály Filharmonikusok Debrecen

A rovat további cikkei