fbpx

A Kolozs megyei önkormányzaté marad Ady Endre egykori otthona

A Kolozs megyei önkormányzaté marad a csucsai Boncza-katély, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori otthona, melyet az utolsó tulajdonos oldalági örökösei próbáltak megszerezni.

A Kolozsvártól 70 kilométerre nyugatra, az E60-as európai út mellett álló kastélyt Octavian Goga román költő és egykori miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban az Ady-versekben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertától. Goga halála után a költő özvegye, Veturia Goga rendezett be Goga-múzeumot és Ady-kiállítást a telken álló épületekben. A birtokot az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta azzal a feltétellel, hogy élete végéig ott maradhasson. Az özvegy 41 évvel élte túl férjét, 1979-ben halt meg 96 éves korában.

A birtok az 1989-es romániai rendszerváltozás után a múzeumot fenntartó Kolozs megyei önkormányzat tulajdonába került.

A Goga családnak nem voltak gyermekei, oldalági örökösök indítottak pert a birtokért, melynek végén a legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette az egykori adománylevelet.

A kedden kimondott jogerős ítéletében a legfelsőbb bíróság Venturia Goga oldalági leszármazottainak az örökösödési bizonylatát is érvénytelenítette, és a Kolozs Megyei Tanácsot jelölte meg az ingatlanok tulajdonosaként. Octavian Goga végakarata volt, hogy a birtok kerüljön a román állam tulajdonába, és jöjjön ott létre egy, a nevét viselő múzeum. Ennek megfelelően született meg az özvegy adománylevele.

„Nemcsak a Kolozs Megyei Tanács, hanem egész Románia és minden román nyert azzal, hogy a birtok köztulajdon marad, hiszen a hely szellemi értéke felbecsülhetetlen” – idézte az Agerpres Alin Tiset, a Kolozs megyei önkormányzat elnökét.

Az egykori Boncza-birtok ma többnyire a Goga-család emlékeit őrzi.

A kastélyt az 1920-as években Octavian Goga a dél-romániai udvarházakra jellemző brancovenesc stílusban építtette át, a telekre egy szilágysági faluban lebontott 16. századi ortodox fatemplomot is felépítettek, és a dombon épült meg az a mauzóleum, melybe Octavian Gogát, és Veturia Gogát temették el.

Ady Endre és felesége 1915 és 1917 között lakott időszakosan a birtokon álló egyik épületben. Az Ady-házban 1967-ben nyílt meg az első Ady Endre-kiállítás. Az emlékkiállítást 2014 márciusában újította fel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum. Az avatóünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt a vágyát is megemlítette, hogy a csucsai múzeum és az Ady-emlékkiállítás fontos állomás legyen a Budapest és Kolozsvár közötti úton, „a magyarországi és az erdélyi magyarok zarándokútjának fővonalán”.

Nyitókép: a csucsai kastély, forrás: Wikimedia

A rovat további cikkei