A magyar költészet napja megünnepléséhez a kialakult rendkívüli helyzetben rendhagyó módon csatlakozik programjaival április 11-én a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK).

Közleményük szerint a DEENK két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával. Áfra János kortárs debreceni költő versét helyi slam poetry előadók, a DebreSlam ismert arcai és hangjai adják elő a könyvtár felkérésére.

Karácsony Gyöngyi, az egyetemi könyvtár főigazgatója szerint fontos, hogy „élővé” tegyék az írott szavakat, ezt szolgálja a könyvtár mostani kezdeményezése is.

A könyvtár és munkatársai évek óta hagyományosan csatlakoznak az országos Posztolj verset kampányhoz úgy, hogy az egyetemi közösség bevonásával az élettudományi könyvtár üvegfalára írhatták fel a hallgatók kedvenc verseiket. A koronavírus-járvány miatt idén ez a kezdeményezés is átalakulva, online formában valósul meg.

Áfra János azt mondta, a járvány idején különösen fontos minden olyan kezdeményezés, amely reményt ad, esetleg kimozdít a melankóliából. „Ehhez a projekthez kifejezetten olyan szövegeket választottak a szervezők, amelyekben a természet megújulásán, az újrakezdés lehetőségén van a hangsúly” – jegyezte meg.

Az Áfra-vers mellett a könyvtár Facebook oldalán a DEENK munkatársai és gyermekeik április 11-én közösen szavalják el József Attila tavaszról szóló versét.

Nyitókép forrása: a DebreSlam Facebook oldala