Harmadik alkalommal rendez közös konferenciát a Marosvásárhelyi Rocksuli és a Hangfoglaló Program könnyűzenei oktatási alprogramjában támogatott Hangőr Egyesület. A „Neked is könnyű legyen!” című tanácskozás fókuszában ezúttal az erdélyi könnyűzenei képzés helyszínei és fejlődése áll majd.

Közös hangok címmel 2019 márciusában rendezték azt az első konferenciát Marosvásárhelyen, amely a könnyűzenei oktatás lehetőségeit járta körül. A tanácskozás apropóját akkor a nem sokkal korábban elindult Marosvásárhelyi Rocksuli adta, időpontját pedig az Öröm a zene tehetségkutató helyi válogatója jelölte ki. A két évvel ezelőtti eseményen elsősorban a magyarországi jó gyakorlatokat mutatták be az előadók, ezzel segítve a szárnyait bontogató erdélyi könnyűzenei oktatást.

Tavaly némileg fordult a kocka, hiszen a járvány előtt, még kora tavasszal tartott eseményen az erdélyi könnyűzenei képzőhelyek kerültek előtérbe. Korpos Szabolcs a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Gimnáziumban alkalmazott könnyűzenei oktatásról beszélt, dr. Fazakas Áron a kolozsvári Sapientia Egyetem hangmesteri képzését mutatta be, miközben a Marosvásárhelyi Rocksuli első éveinek felelevenítése alatt az is kiderült, Erdélyben olyan uniókompatibilis bizonyítványt lehet szerezni, amilyenre a magyarországi szakemberek csak vágyakoznak.

A Marosvásárhelyi Rocksuli és a Hangőr Egyesület az év eleje óta keresi a lehetőségét a konferenciasorozat folytatásának, amelyet szeptember 3-án rendezhetnek meg a Maros menti város főterén, az Apolló-palotában.

A „Neked is könnyű legyen!” című tanácskozás ezúttal az erdélyi rocksulik fejlődő rendszerére helyezi a hangsúlyt, így nemcsak a vásárhelyiek, de további két, hamarosan induló intézmény is bemutatkozik majd.

Az előzetes tervek szerint szó lesz a pandémiás helyzet hatásairól, az online oktatás utáni, jelenléten alapuló képzés folytatásának lehetőségeiről, illetve a magyarországi könnyűzenei képzés átalakulásáról is hangzik majd el referátum.

A tanácskozás időpontját ezúttal is az Öröm a zene tehetségkutató marosvásárhelyi válogatója jelölte ki, amit szeptember 4-én rendeznek a helyi Jazz Clubban. Ugyanakkor ebben az évben is lesznek kísérő programjai a tanácskozásnak, hiszen szeptember 3-án nyílik az Apolló-palotában Vértes György rockfotós kiállítása. Délután a magyar könnyűzene kutatása kerül terítékre, illetve a Hangfoglaló Program Magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja saját kiadványaiból könyvbemutatót is szervez.

Nyitókép: Shutterstock/franz12