A beküldött képeket videós és fotógaléria formában is közzéteszi majd a bábszínház: az érdeklődők délelőtt egy videót láthatnak majd, délután pedig szabadon nézelődhetnek a fotógalériában.

A tartalmakat országos világnapi üzenetek is fogják színesíteni, amelyet Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas magyar színésznő, bábművész, rendező fogalmaz meg. 10 órától a Messzeringó kamarajáték ünnepi online bemutatója lesz látható, ami csak ezen a napon lesz elérhető a Vojtina Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

A „messzeringó gyerekkor” jelzős szerkezetet Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük.

A messzeringó egy képbe tömörítheti a múltat, egyesítheti a távolban ringó bölcsős gyermekkort a jelenben emlékező érzeteivel. A játék nyelve a költészet, a képzelet áramlása, a tárgyak átalakulása. A tárgyak kifejezhetik magukat úgy is, hogy csipognak, nyikorognak, vagy csak mozdulnak. Az előadásban a szavak, a tárgyak, a zene és a csend mezsgyéin különleges határátlépések történnek. A költészet erejével életre hívott ritmikai hangulatokban, mozdulatokban, képekben történetfoszlányok rajzolódnak ki, melyeket felerősít a tárgyak és a bábok játéka. A mesélők Köllő Andrea és Arany Zoltán lesznek. A foglalkozást 2 és fél–6 éveseknek ajánlják.

Nyitókép: A Pinokkió című darab próbája a Vojtina Bábszínházban, fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor