fbpx

A Közösség-Tér-Település programjába nyílt felhíváson keresztül jelentkezhetnek az ország kistelepülései

A Közösség-Tér-Település (KTT) csapata 2019-ben hozta létre azt a gyakorlati programot, amely felsőoktatásban tanuló hallgatókkal dolgozik hazai kistelepülések fejlesztésén. A program célja, hogy lehetőséget teremtsen a hallgatók számára a szakmai tapasztalatszerzésre, ezenkívül a vidékfejlesztést és annak elősegítését is kiemelten fontos tényezőként határozza meg.

A képzésben immáron három éve fogadnak elsősorban építész és közösségszervező hallgatókat, de a szervezők további rokonterületeken tanuló egyetemisták jelentkezését is szorgalmazzák, mint például a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális mediáció és humánökológia vagy az urbanisztika és a tájépítészet szakok hallgatói.

A program céljai közé tartozik, hogy a különféle intézményekről és szakokról érkező hallgatók saját szakmájuk területén kipróbálhassák magukat, emellett ismerjék meg egymás szakterületeit, a szakmák egymáshoz való viszonyát és kapcsolódásaikat. 

Az első két évfolyam

A KTT legelső évfolyamán harminckét hallgató vett részt. Ezek a hallgatók Baranya megye három településén (Martonfán, Magyaregregyen és Szászváron) végeztek közösségi tervezéseket, majd ezt követően közösségi építéseket. A felsőoktatási intézmények, amelyekről a hallgatók érkeztek: a Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (Pécs) és Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (Szekszárd) hallgatói.

A második évfolyam hallgatói – akik jelenleg is a gyakorlatukat töltik egy-egy településen –  összesen tizenhárman vannak. Ők jellemzően pest megyei hallgatók, akik a MOME, a BME, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Óbudai Egyetem, az ELTE és a METU intézményeiben tanulnak. Emellett a Pécsi Tudományegyetem egy-egy hallgatója is részt vesz a második évfolyam képzésében, így meglehetősen  változatos a hallgatói közösség összetétele. 

„A második évfolyam aktuálisan két Nógrád megyei településen vezet közösségi tervezést, Diósjenőn és Nógrádon. A folyamat 2021 októberében indult a hallgatók háttérkutatásaival, és a cél az, hogy idén nyárra különböző közösségi eszközökkel sikerüljön feltérképezni a helyi lakosok szükségleteit, azokra közösen megoldási javaslatokat tudjunk találni, és a nyáron – a lehetőségeink mértéke szerint – együtt megépítsünk egy-egy vágyott teret. Az eddigi gyakorlat szerint a hozzánk csatlakozó hallgatók intézményeihez igazodva választottuk ki a működési terepünket, a jövőben azonban szeretnénk teret és lehetőséget adni arra, hogy azokban a térségekben, ahol alkalmunk van fejlesztéseket végezni, nyílt pályázat útján is jelentkezhessenek hozzánk települések” – árulta el Kovács Vanda, a képzés vezetője.

Mit kínál a KTT a partnertepelüléseknek?

A KTT-be csatlakozó minden település a program ideje alatt egy nyolc hónapos közösségi tervezési folyamatban vesz részt, melynek kimeneteként a gyakorlatot végző hallgatók a mentorok szakmai felügyelete mellett

 • széles körű közösségi felmérést végeznek a lakosok helyi kötődéseiről, térhasználatáról,
 • elkészítik a település közösségi térképét,
 • infografikában összegzik a fejlesztési igényeket, a terek újragondolása és új funkciók megteremtése mentén,
 • terveket készítenek a közösség által kiemelt térre és funkciókra,
 • építész mentorok vezetésével és a helyi közösség bevonásával egy egyhetes építőtáborban megépítik a terveket.

A program nem dedikáltan közösségfejlesztő program, azonban annak elemei és eredményei erősíthetik, fejleszthetik a helyi lakosok

 • kötődését a településhez,
 • részvételalapú demokráciaélményét, 
 • együttműködési készségét,
 • önkéntes tevékenységét,
 • közösségi életének minőségét,
 • térhasználatának tudatosságát.

A jelentkezés folyamata

Ettől az évtől kezdve a KTT csapata nyitottá teszi a jelentkezést, hogy az ország kistelepülései lehetőséget nyerjenek a programba való csatlakozásra. A jelentkezési űrlap egészen 2022. március 4-ig benyújtható! A részvétel feltételei az alábbiak:   

 • a településnek nem több mint 5000 lakosa van,
 • közössége nyitott egy közös gondolkodás elindítására,
 • önkormányzata elkötelezett a helyi közösség(ek) igényeit megismerni és azokra reagálni,
 • biztosítani tudja egy a település közösségét jól ismerő szakember/szervező/önkéntes segítő együttműködését a program egésze során,
 • lehetőségei szerint kész a program megvalósítását pénzbeli és/vagy természetbeni hozzájárulásával támogatni (pl. szállás, étkezés),
 • a település Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas vagy Zala megyében található.

A települések a szándéknyilatkozatukat a KTT weboldalán keresztül küldhetik be, ahol további részleteket találnak a képzési programról.

Képek: a Közösség-Tér-Település alapozó képzése Pannonhalmán. Forrás: KTT

A rovat további cikkei