A miniszter a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján arról beszélt: ez a tárlat az emberről alkotott képünk tükre, egyben egy morális kaland. A műtárgyak kapcsán felvetődő etikai kérdések elgondolkodtatják a látogatót.

Csák János átadta a múzeum új látogatói tereit: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot. A miniszter az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra van olyan minisztérium, amelyik a nevében viseli a kultúrát.

„A jövőképesség egyik alapfeltétele a múltunk és az örökségünk megbecsülése. Aki nem becsüli a múltját, az a jövőt is semmibe veszi” – hangsúlyozta Csák János, hozzátéve azt is, hogy a világban sok az újdonság és állandó a változás, ugyanakkor az emberi természet, a jóról való felfogásunk csak lassan változik. A kultúra pedig az, ami állandó a változásban.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a negatív figurák munkásságát is feldolgozzák. Így került a kiállítás anyagába Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzógarnitúrája és könyvszekrénye.

A főigazgató beszélt arról is: bízik benne, hogy a következő években nagyobb figyelem jut majd a közgyűjteményekre.

Mint fogalmazott, nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a 21. században. Mint fogalmazott: ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra, amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek.

Az új állandó kiállítás előkészítéséről elmondta, hogy megkezdődött a szakmai munka, amelynek eredményeként az intézményben új, a magyar nemzeti identitást bemutató, a külföldi látgatók számára is meghatározó élményt nyújtó kiállítás nyílhat meg néhány éven belül.

A megnyitón emlékérmet bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220. évfordulója alkalmából. Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye.

Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.
A Sztálin-szobor darabja

A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt