Az ötödik éve tartó, a vidéki társulatokat segítő Pajtaszínház program országos szakmai napjára hétfőn 19 megye településéről, többek között Kömpöcről, Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba. A színjátszókörök 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak be a Pajtaszínházi Szemlén.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

„A kulturális államtitkárság mindent megtesz, hogy megfelelő támogatásban részesítse Magyarország egyik legfontosabb programját, valamint hogy az országhatárokon túllépve is erősítse azt” – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a szakmai programokat megelőző hétfői, budapesti sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban.

„A program alapja az alkotásba, a színház közösségalkotó és megtartó erejében való hit” – mutatott rá Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. „A Pajtaszínházi Szemle tetőpontjai a legszebb ünnepi pillanatok közé tartoznak, mert tele vannak életigenléssel” – emelte ki, majd hozzátette:

„Hisszük, hogy a színház képes hatni.”

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta, hogy a program a közművelődési szakma megújulásáról is szól, arról, hogy a szakemberek közösen dolgoznak a közösségért a helyiekkel. Úgy vélte, hogy a közművelődés hungarikum. „Egy-egy közös cselekvés szociális háló is egyben, az érintett települések 43 százalékában új darabok is készülnek. Az önszerveződő közösségek életre kelnek és életben maradnak, emellett a környékbeli települések is igénylik, hogy a színjátszókörök az új produkciókat az ő rendezvényeiken is bemutassák” – jegyezte meg.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora felidézte a korábbi évek eseményeit, valamint elmondta azt is, hogy a csoportok színművészek mentorálásával végeznek közös munkát.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke beszél

A kultúra nem függhet a lakhelyünktől

Arra a kérdésre, hogy az ilyen kezdeményezés hova juthat még el, a Kultúra.hu-nak Fekete Péter azt válaszolta, szeretnék, ha azok a települések, amelyek eddig bekerültek a projektbe, határon túli településekkel is kibővüljenek. „A kormány részéről megfogalmazódott, hogy az elszakított nemzetrészek kapcsán a Nemzeti Közművelődési Intézet a kultúra területén próbáljon meg a közösségek felé nyitni, ennek egyik szegmense a Pajtaszínház projekt” – mondta Závogyán Magdolna. „Magyarországon 3155 településből 2000 település 1500 fő alatti. Hisszük, hogy a kultúra eszközével és a mostani program szellemiségével tudunk olyan éréket adni a hasonló településeken élő polgároknak, ami segíthet abban, hogy az ott élők jól érezzék magukat. Meg kell mutatni a vidéknek, hogy nem annak a függvénye a kultúra, hogy éppen hol lakunk” – magyarázta.  

Jó gyermeknek maradni

Fekete Péter úgy véli, hogy minden egyes produkcióra jellemző az, hogy a társulat magában hordozza a „jó gyermeknek maradni” életérzést, az arra való készséget, hogy megmutathatják, tudnak más karakterbe bújni és képesek arra, hogy a színpadi játékszabályoknak megfelelően közös játékban, a közösségnek szánt örömszerzésben vegyenek részt. „Ez a fajta együttes játék sugárzott szinte mindegyik személyesen megtekintett előadásból” – emelte ki.

Az amatőr társulatok 2020 januárjában a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak majd be a Pajtaszínházi Szemlén.