Januárban jubileumok sorát tartja a Kultúrbrigád az Átrium színházban. Január 14-én az Isteni végjáték 75. alkalommal, másnap Az öldöklés istene 50. alkalommal, míg január 16-án a Hannibál tanár úr 25. alkalommal kerül a nézők elé.

Január 14-én hetvenötödszörre tölthetünk el egy estét a mindenhatóval, aki Alföldi Róbert bőrébe bújva érkezik az Átrium színpadára, hogy megossza gondolatait a nézőkkel az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól. Két arkangyala, Mihály és Gábriel segítségével mindent elárul legújabb terveiről és bemutatja aktualizált Tízparancsolatát is. A több mint három éve töretlen sikerrel futó David Javerbaum-darab, az Isteni végjáték a Broadway és a West End után érkezett 2020-ban Budapestre, hogy a Mindenható (aki Alföldi Róbert képében érkezik az előadásra) itthon is rávilágítson az emberek bűneire, de miközben kritikát gyakorol felettük, beismeri saját hibáit is. Isten 80 perces interaktív stand-upját látványos vetítések és hangeffektusok egészítik ki.


659ec60b8410efd07c15cade.jpg
Alföldi Róbert

Az öldöklés istene című vígjáték ötvenedik előadását január 15-én láthatja a közönség. A magyar származású francia írónő, Yasmina Reza házaspárbaj jellegű darabja leplezetlen őszinteséggel mutatja meg, mennyire törékeny a kifinomult, kispolgári álca, és hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. Két fiúgyermek összeszólalkozása verekedéssé fajul, amelyben az egyikük megsérül. A gyerekek vitáját a felnőtteknek kell rendezniük, ám az este elején még nem sejtik, hogy az igazi csetepatét ők fogják vívni. 90 perc alatt lehull a lepel a két decens szülőpáros életéről, és megmutatják, milyen frusztráltak és kicsinyesek valójában. A fekete komédia 2009-ben megnyert minden jelentős írói díjat, 2011-ben pedig Roman Polanski készített belőle Kate Winslet és Jodie Foster főszereplésével erős társadalmi szatírát ugyanezzel a címmel. A magyar színpadi változat szereplői: Herczeg Adrienn, Péterfy Bori, Hevér Gábor és Pál András.

Végezetül január 16-án a bő egy évvel ezelőtt bemutatott előadás, a Hannibál tanár úr jubilál és kerül huszonötödik alkalommal a közönség elé a Margit körúti színházban. A Fábri Zoltán emblematikus játékfilmjéből, Móra Ferenc szatirikus kisregénye alapján készült előadásban egy középiskolai tanár, Nyúl Béla ikonikussá vált történetét követhetjük Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében. A szürke tanár hétköznapi, egyszerű életét forgatja fel az iskolai évkönyvben egy véletlen folytán ártatlanul megjelent történelmi tanulmány: a Hannibál pun hadvezérről szóló írás egy parlamenti felszólalás apropójává válik, így nagy nyilvánosságot kap, az ezt követő események pedig lavinaként sodorják magukkal az óbudai tanárt, aki mindezek ellenére szélmalomharcot vív az igazságáért.


659ec6398410efd07c15caef.jpg
Mucsi Zoltán

A jubileumdömping nem ér véget januárban, február elején is évfordulót ünnepel a Kultúrbrigád: 50. alkalommal láthatják a nézők a Bisztrószínpadon a Háy János kultikus novellafüzéréből készült A bogyósgyümölcskertész fia című monodrámát. Kocsis Gergely rendezésében, az összes felbukkanó karaktert megtestesítő Kovács Máté bravúros játékával elevenedik meg egy szólógitárosnak készülő vidéki fiú kamaszkorának története, aki a vámosmikolai ribizliföldről elindulva Pestre kerül gimnáziumba, hogy később a szerelme után Szegedre költöző egyetemista legyen. Történik mindez a ’70-es, ’80-as évek Magyarországán – és talán hasonló történik a fiatalokkal most is, csak a forma és a közeg változik.

A nyitóképen jelenet Az öldöklés istene című előadásból.