Nem egy, hanem harminckettő rejtélyes dodekaédert tártak fel eddig. A legutóbb Angliában kiásott római kori lelet funkciója ismeretlen, a tudósok sem tudják meghatározni.

Dodekaédert, vagyis tizenkét oldalú fémtárgyat tártak fel Angliában – számol be az Independent cikke alapján a National Geographic.

Richard Parker, a Norton Disney Történelmi és Régészeti Csoport titkára szerint a grapefruit méretű tárgyat Sheffieldtől mintegy 40 kilométerre délkeletre ásták ki az egyik árokban egy kéthetes feltárás utolsó napján. A lelet nagy meglepetést okozott a csapatnak.

Eddig harminckét hasonló dodekaéderről tudnak a kutatók, a mostani tökéletes állapotban van, nincs rajta sérülés.

A tárgyakban közös, hogy a Krisztus utáni 1–3. századból származnak, illetve nem ismeretes, pontosan mire is használták őket. A tudósok feltételezései szerint mérőeszközök lehetnek – bár nincsenek rajtuk jelölések. Ez azonban nem a végleges tipp, lehetnek gyerekjátékok, dekorációk, esetleg szolgálhattak vallási célokat is.

A Régészeti Csoport titkára elmondta, a lelet helyszínén korábban találtak római kori érméket és brossokat is., illetve kimutatták, hogy a helyszín egy beásott gödröt rejt. Parker szerint a dodekaédert szándékosan helyezték el mintegy 1700 éve.

A kutatás tovább folytatódik önkéntesek bevonásával, céljuk, hogy kiderítsék, miért is hagyták el a területet az emberek. Bíznak abban is, hogy fény derül a dodekaéder funkciójára.

Fotó: Norton Disney Történelmi és Régészeti Csoport