Idén is átadta a Hangszeresek Országos Szövetsége az Öröm a zene díjait 12 kategóriában, elsősorban zeneipari háttérembereknek. Az Analog Music Hallban tartott eseményen megtartották az Öröm a zene tehetségkutató-hálózat nagydöntőjét is, amit a Lanou nyert.

A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) 2009 óta rendezi meg az Öröm a zene (korábbi nevén Hangfoglaló Hétfő, majd Hangfoglaló Magyarország) tehetségkutató sorozatot, amely mára a Kárpát-medence legnagyobb szakmai tehetségkutató sorozatává vált. Összesen 26 állomása van, amelyből 19 megyei és egy fővárosi, 5 határon túli (erdélyi, vajdasági és felvidéki). Az elmúlt hétvégén e tehetségkutatók nyertesei mérték össze tudásukat Budapesten, az Analog Music Hallban.

Minden eddiginél erősebb és színesebb felhozatal állt színpadra, a funky népzenei acid jazz-től kezdve az 1980-as évek glam rockján és a trip hopon át a pszichedelikus alterrockig bezárólag.

Az együtteseket egy nyolctagú zsűri véleményezte, nevezetesen Andrásik Remo (zenész, gitártanár, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkára, az Öröm a zene sorozat szervezője), Horváth Gergely (rádiós szakember, a Petőfi Kulturális Ügynökség tanácsadója), Cselőtei László (zenei újságíró, az NKA Hangfoglaló Kollégiumának elnöke), Nagy Szabolcs (kommunikációs szakember, a Fülesbagoly Alapítvány kuratóriumi elnöke), Lombos Márton dalszövegíró, valamint a 2019-es nyertes Antares zenekarból Dér Dávid, Kovács Botond és Pap Dávid. A grémium végül a Lanou zenekarnak adta a fődíjat – ők a veszprémi V. Élő-Zene Tehetségkutatóról jutottak be –, akik így a HANOSZ-tól egymillió forint értékben kapnak hangszer- és hangtechnikai fejlesztési támogatást, és 2,5 millió forinttal támogatja őket a Hangfoglaló-program.

A kétnapos rendezvény végén a HANOSZ kiosztotta az Öröm a Zene Díjat 12 kategóriában. Ezzel a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránt elkötelezett személyeket kívánta elismerni.
Az év zenésze Áron András Apey lett, és pusztumusz díjat kapott a kategóriában Siklósi Örs.
Az év helyszínének a miskolci Ady Endre Művelődési Házat választották.
Az év zenepedagógusának járó díjat Gyémánt Bálint vehette át, és posztumusz díjban részesült Szappanos György.
Az év felfedezettjei a Kellene kis kert zenekar.
Az év hangmérnöke Mezei Márton.
Az év hangtechnikusa Benkő Kristóf.
Az év fény- és látványtechnikusa Lukácsovics Máté.
Az év zenei újságírója Draveczki-Ury Ádám.
Az év hangszerjavítója Váradi Péter (Peter Crow Design) lett.
Az év különdíjasa elismerésben Hermann János részesült, e kategóriában posztumusz díjat kapott id. Tornóczky Ferenc.

Forrás és részletek itt.

A nyitóképen Tóth Eszter, a Lanou együttes énekese. Fotó: Kocska Ádám