A látvány egyidejű elmesélésével, vagyis audionarrálással megvalósuló előadással segítik a vakokat és a gyengénlátókat a Fővárosi Nagycirkuszban. Az úttörő kezdeményezéssel a látássérült emberek hátrányait akarják enyhíteni, egyenlő esélyeket akarnak biztosítani nekik.

A speciális előadások speciális technikai hátteret igényelnek.

„Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát évekkel ezelőtt, több színésszel kísérleteztük ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően” – mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz (FNC) főigazgatója.

Hozzátette: az előadások alatt mobil audiorendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, akár egy sportközvetítésen, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez.

„Elképesztő előadás volt. Számunkra a narráció olyan dolgokat mutatott meg, melyeket látás nélkül nem tudunk megtapasztalni. A kulisszák bejárása sokkal közelebb hozta hozzánk az előadás látványát és üzenetét. Nagyon hálás vagyok az élményért” – mondta el Máj Kriszta, a Vakrepülés Színtársulat művészeti vezetője.

Az audionarrált előadásokat tapintás általi, vagyis taktilis kulisszajárás előzi meg. A tapintással és a hozzá fűzött magyarázatokkal a vakok és a gyengénlátók megismerik a műsorban fellépő művészeket és az általuk használt eszközöket.

Fotó: FNC/Nagy Attila