Túlélési tanácsok kezdő marslakóknak, beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, a sötét anyag titkai Dr. Kiss L. László csillagász előadásában és az univerzum megtapintása – a csillagászati héten lehozzák a csillagokat is március 18–24. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Hétköznapokon délután 5 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók Pécsett. Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Dr. Kiss L. László Széchenyi- és Prima Primissima díjas csillagász. A Mentőexpedíció című film valóságtartalmát Dr. Kovács József veszi górcső alá a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadás során.

Dr. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatunk érdekességeket, míg Dr. Nagy Ádám olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter. A Hunor-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (Dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter.

Igazi különlegesség lesz a Tapintható univerzum című interaktív kiállítás. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audioleírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon nyújtanak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki. Sőt a csillagászpalánták Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak. Hétvégén további izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket: részt vehetnek földönkívüli varázsórán, de akár a Nap felszínét is megnézhetik távcsővel.

Az Utazó Planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók többek között Szimat kapitány vezetésével, de az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

A teljes programsor itt található.