A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a MOME Anim csapatának szervezésében rendezik meg a Friss Kakas Animációs Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A fesztivál a tavalyi megújulást követően idén is visszatér október 6-án és 7-én.

A kétnapos fesztiválon a hagyományokhoz híven premiervetítéseket tartanak a MOME legfrissebb diplomafilmjeiből, és a hallgatók által készített, nemzetközi sikereket elért alkotásokból is látható lesz egy válogatás. Szerepelnek a műsoron a MOME alumni alkotók legizgalmasabb munkái, a klasszikus MOME-darabok és a legkisebbeknek szóló animációk. A programban ezenkívül a világ legrangosabb fesztiváljait – Berlinale, Cannes-i Filmfesztivál, Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – megjárt alkotásokat is láthatja a közönség, például a 27 című cannes-i Arany Pálma-díjas alkotást. Újdonság, hogy ezúttal egész estés animációs filmeket is bemutatnak: a Műanyag égbolt című filmet, a Toldit és Magyarország idei Oscar-nevezését, a Kojot négy lelkét is. Az esemény fontos részét képezik a szakmai programok, amelyeken animációs karrierutakról és a magyar animáció jövőjéről beszélgetnek.

A MOME ANIM diplomafilmjei minden évben számos nemzetközi sikert érnek el. A legfrissebbek közül néhány hallgató olyan rangos fesztiválokon szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál (Mira Zénó: Fox Tossing), de a Berlinalén elismert alkotás is található a válogatásban (Erhardt Domonkos: Szemem sarka). Két filmet (Megenném, ha bírnám, A madár gyermekei) most láthat először a nagyközönség mozivásznon, további három film pedig (WORLD in CHAOS; Örökrész; A mosógépen túl) hazai és nemzetközi fesztiválokon is szerepelt már, számos díjat bezsebelve.

A MOME Alumni Festival Hits blokkban a korábbi hallgatók legsikeresebb filmjeit láthatják a nézők, köztük Mostoha Marcell Avant című filmjét, amely 2021-ben Annecy-ban a zsűri díját kapta a diplomafilmek között. A válogatásban szerepel továbbá a 2022-ben Annecy-fődíjas Turai Balázs rendezése, az Amok és Buda Flóra Anna idei sikerfilmje, a 27, amely rövid idő alatt mesterhármast ért el: Cannes-ból Arany Pálmát, Annecy-ból Kristályt, a bosnyák fővárosból pedig Szarajevó Szíve-díjat hozott el. Ebben a programban vetítik a közönségkedvenc A szív kertje című animációt Hegyi Olivértől és Bárány Dániel Vacsora című munkáját. A szervezők egy, a mozivásznon eddig még nem látott meglepetésfilmmel is készülnek, amelyet a vetítés kezdetéig titokban tartanak.

2023 különleges éve a magyar animációnak, hiszen az animációs rövidfilmek sikerei mellett idén három magyar egész estés animációs film is elismeréssel debütált rangos fesztiválokon – és azóta is szüntelenül nyerik a díjakat. A Kojot négy lelke, a Műanyag égbolt és a Toldi is szerepel a MOME Alumni Feature programban, így aki eddig sem fesztiválon, sem moziban nem tudta elcsípni, most bepótolhatja ezeket. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron, Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta és Csákovics Lajos.

A MOME Anim Klasszik best of szekcióban olyan remekműveket válogattak össze, amelyek hamar klasszikussá váltak. A közelmúltbeli diplomafilm slágerek között Lovrity Anna Katalin (Vulkánsziget), Wunder Judit, (Kötelék/Bond), Hegyi Olivér (Take me please), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Buda Flóra Anna (Entropia), Darabos Éva (Pá, kis panelom!), valamint Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel) rég nem látott filmjeit igazi fekete öves animáció-rajongóknak ajánlják.

A Friss Kakas a gyereknek szintén kedveskedik. A Kids szekció a legkisebb korosztálynak is érdekes és élvezetes, a MOME Anim szakon készült alkotásokat gyűjti össze. Az október 7-i, szombat délelőtti ingyenes vetítéseken a kortárs versfeldolgozások, dalok és mondókák könnyen beférkőznek majd a gyerekek fülébe. A vetítést megelőzően a szervezők reggelivel várják a gyerekeket és szüleiket.

Az újdonsült MOME Anim Friss blokkban idén meg lehet nézni, milyen izgalmas kísérletezésekkel, animációs különlegességek készítésével bontogatják szárnyaikat a BA- és MA-hallgatók, akik nemcsak diplomafilmeket készítenek, hanem a képzés során intenzív műhelymunkában is részt vesznek. A ritkán látható filmeknek a szervezők külön blokkot szenteltek, így a közönség is betekintést nyerhet a különleges alkotásokba.

Nem maradhatnak el az animációs szakmai programok sem a Friss Hús és a MOME Anim közös eseményéről. Az Aritst Talk elnevezésű programban karrierutakat prezentálnak, amelyen keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba, hogy a művészeti képzésekből kikerülő hallgatók a diploma megszerzése után milyen animációs vagy ahhoz kapcsolódó utakon indulhatnak el és hova érkezhetnek meg. A karrierlehetőségeket blokkokban prezentálva mutatják be az előadók, akik az animációs szakma különböző területein – képregény és storyboard artist, game designer, VFX és CGI szakember, animációs látványtervező – helyezkedtek el.

Nemzetközi sikerek vs. hazai lehetőségek – merre tovább magyar animáció? címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak a Magyar Animációs Művészek Egyesülete (AA1) és a Magyar Animációs Producer Szövetség (MAPSZ) delegáltjainak részvételével arról, hogy merre tart a hazai animáció, milyen esélyekkel indulnak az alkotók és a filmek a nemzetközi piacokon.

Részletes program itt.

Nyitókép: jelenet a Kojot négy lelke című filmből.