Újabb nívódíjat nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett Nemzeti Táncszínház, amelyet ezúttal a XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton ítélt a legjobb magyar kulturális épületnek a nemzetközi és hazai szakemberekből álló zsűri. A magyar táncszakma új otthona korábban az Építőipari Nívódíjat is elnyerte kulturális középület kategóriában.

Múlt
és jövő, szellem és kreativitás egy helyen

Világhírű találmányok hajdani
központjában, egy régi ipari épületben lelt új otthonra a magyar táncművészet
2019-ben. A Nemzeti Táncszínháznak otthont adó gyárcsarnokban a 19. század
második felében nemzetközi hírű mérnökök és tudósok alkottak, és olyan meghatározó találmányok
születtek itt, mint a transzformátor vagy a dinamó. Az új házban így találkozik
a tudomány és a kultúra, és kapnak játszóhelyet – a hely szellemében – a
kísérletező műfajok, a rendkívül gazdag folklórra épülő néptánc, a kortárs tánc
vagy a klasszikus balettprodukciók. Az épület ugyanakkor nemcsak kulturális és
művészeti tér, hanem találkozási pont és közösségi hely is a főváros egy
központi helyén, a Millenáris Parkban.

Kulturális
és közösségi tér, ipari műemlékben

Az új színházépület tervezésekor az építészek – Zoboki Gábor, Lente András és Orlovits Balázs vezető tervezők – célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és akár a jövőbeli igényeinek is. A zárt ipari csarnokot egy olyan új épületrésszel és főhomlokzattal egészítették ki, amely kapcsolatot teremt a parkkal, nyitott és hívogató. Az átlátható előcsarnok egyszerre része a parknak és színháznak is: nemcsak a látogatók fogadását szolgálja, hanem olyan élő közösségi és kulturális tér, ahol egyszerre van jelen a művészet, a találkozás és a kikapcsolódás. A park látogatói számára nyitott, kávézót is magában foglaló előtérben lehetőség van kisebb táncprodukciók bemutatására is – a padozat színházként, a lépcső pedig nézőtérként is használható.

Nem
először díjazták a Nemzeti Táncszínház épületét

A Nemzeti Táncszínház épületét most a legjobb magyar kulturális épületnek választották. A világ legnagyobb ingatlanszakmai szövetsége, az 1951-ben alakult párizsi székhelyű FIABCI magyar tagozata idén huszonharmadik alkalommal  rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. A megmérettetésre soha nem adtak le még annyi pályaművet, mint idén – összesen 44 épület versenyzett 10 kategóriában. A bírálóbizottságban a magyar szakemberek mellett 10 ítész is helyet kapott Európából és az Egyesült Államokból.

A Nemzeti Táncszínház tavaly decemberben kulturális középület kategóriában elnyerte az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) által életre hívott Építőipari Nívódíjat is. 

A Nemzeti Táncszínház építtetője a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft., a lebonyolító a FŐBER Zrt., a generálkivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Zala-Elektro Kft. volt, a kivitelezés szerkezetépítési munkáit a Gedi Építő Kft., a kül- és beltéri álmennyezet kivitelezését a Stefanits Kft., az akusztikai panelek felújítását és az újak gyártását a Komandor Lux Kft. végezte alvállalkozóként.

Fotók: Hlinka Zsolt