Az előző évad fontos eseményeinek, bemutatóinak, gáláinak, turnéinak felidézése után átadták az Eleni Korani alapította Honthy Hanna-díjakat, amelyekkel a Budapesti Operettszínház 2021/2022-es évadában bemutatott előadások szereplőit és alkotóit ismerték el. A Honthy-díj-bizottság döntése szerint az évad férfi főszereplője Sándor Péter, az évad női főszereplője Janza Kata, az évad férfi karakterszínésze Laki Péter, az évad női karakterszínésze Siménfalvy Ágota, az évad alkotója pedig Balázs Zoltán rendező, dramaturg lett. A Budapesti Operettszínház Kiss-B. Atilla főigazgató döntése alapján idén is átadta az évad nem művész dolgozójának járó Backstage díjat, amelyet Király Anna főügyelő vehetett át.

Az előző évadhoz hasonlóan idén is több gálára kerül sor. A 2022/2023-as szezonban a sort szeptember 10-én a Te rongyos élet című Kálmán Imre-gála nyitja, amelyet Homonnay Zsolt rendez. Az eseményen, amelynek bevételét az Együtt az Autistákért Alapítvány javára ajánlották fel, részt vesz Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya.

Szeptember 15-én, a centenáriumi évadhoz kapcsolódóan jelenik meg a Somossy, a Mágus – egy színházpalota születése című könyv, amelynek szerzője a Budapesti Operettszínház műszaki igazgatója. Somfai Péter öt éve kezdte el a kutatómunkát, elsősorban az 1860 és 1903 közötti időszakra koncentrálva.

A Budapesti Operettszínház és a KraatsFilm együttműködésben, a színház művészeinek előadásában hozták létre Dolhai Attila és Cári Tibor Szétszakítottak című alkotásából az Örök hűség című, Iványi Marcell rendezte „színházfilmet”, amelyet a marosvásárhelyi 30. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon is láthat a közönség.

Fotók: Budapesti Operettszínház