A zsűri elismerésében részesült Hevér Dániel Valami madarak című első mozifilmje a hétvégén az 53. Łagów Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Chilton Flóra Széllel szemben című rövidfilmjét is díjazták. A kassai Art Film Fesztiválon Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét méltatta elismerő oklevéllel a zsűri, Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása pedig közönségdíjat kapott.

Széllel szemben. Kép forrása: NFI
Smith Nikolett és Smith Noémi a Széllel szemben című filmben. Kép forrása: NFI

Külön elismerésben részesült a Valami madarak című alkotás a Łagów Nemzetközi Filmfesztiválon a hétvégén Lengyelországban. A zsűri szerint Hevér Dániel alkotása  az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet a párhuzamos sorsok bemutatásával. A játékfilmet, amely a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, decemberben mutatták be a hazai mozik. A generációkon átívelő különleges barátságról szóló történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült, a film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere Dreissiger László.

A łagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában a Széllel szemben című alkotást díjazták „a friss színészi játékért” és a „road movie elemek eredeti használatáért egy nehéz témáról mesélve”. A Széllel szemben egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól, Chilton Flóra írta és rendezte, producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében Kassán. A hazai mozikban április elején bemutatott alkotás a ’90-es évek vonatjegy-hamisítási botrányának történetét mutatja be a valós szereplők megszólaltatásával, animációs formában. A formabontó játékfilm producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült, Temple Réka szakmai támogatásával, a Cinemon Entertainment koprodukciójában.

A kassai fesztivál közönségdíját hozta el Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilmrendezése. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta, operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt, zenéjét Cári Tibor szerezte, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin. Az Elfogy a levegő a torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el, legutóbb a belgrádi fesztiválon nyerte el a legjobb első film díját.