Lebilincselő zenei utazásra invitál a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Signum szaxofonkvartett közös koncertje.

Briliáns technikai felkészültséggel rendelkező csapatról van szó, akik mára meghódították a világ nagy koncerttermeit. A négy fiatal, tehetséges és lelkes muzsikusból álló együttes Párizs, Bécs és Köln zenei műhelyeiben tanult, és 2006-ban megalakították a Signum szaxofonkvartettet. Több rangos nemzetközi versenyen elért siker után az együttes a New York-i Carnegie Hallban debütált 2013-ban. Különleges és figyelemre méltó eredmény volt az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) által odaítélt Rising Stars 2014/2015 díj, amely a Signumot az összes jelentős európai koncertterembe elvitte. A közelmúltban elnyerték a rangos német fesztivál, a Festspiele Mecklenburg-Vorpommern Legjobb Együttes díját. A mecklenburgi fesztiválprogramban 2024-ben számos koncerttel szerepelnek, többek közt majd szeptemberben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen lépnek színpadra.

Ezt megelőzően a hazai közönség a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös koncertjüket Budapesten május 5-én a Zeneakadémián és május 6-án Békéscsabán hallgathatja meg.

Liszt Ferenc Kamarazenekar_4 Fotó LFKZ Kőhidai Szabolcs.jpg
Liszt Ferenc Kamarazenekar. Fotó: Kőhidai Szabolcs

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Signum közös estje lebilincselő zenei utazásra invitál, ahol méltó partnerei egymásnak a két együttes. Nem ismernek lehetetlent, de miután meghalljuk őket, mi is szájtátva figyelhetjük majd, hogy a négy szaxofonos tulajdonképpen bármire képes. A műsor izgalmas megközelítésbe helyezi Bach átszellemült koráljait és népszerű d-moll toccata és fúgáját.

A koncerten megszólal Schubert titokzatos módon befejezetlenül maradt, hol forrongóan drámai, hol játékos c-moll vonósnégyes-tétele, Jörg Widmann német techno által inspirált kamarazenekari műve, valamint magyarországi bemutatóként a világ egyik legjátszottabb, filmzenéiről is ismert amerikai minimalista komponista, Philip Glass 1995-ben keletkezett, szaxofonkvartettre és zenekarra írt versenyműve is.

Művészeti vezető és vezényel: Várdai István
Részletes program itt.