A Jóbarátok-sztár vérében jelentős mennyiségű ketamint találtak, a hatóságok most azt vizsgálják, hogyan juthatott a vényköteles gyógyszerhez.

Matthew Perry 2023 októberében. Fotó: Image Press Agency / NurPhoto via AFP
Matthew Perry 2023 októberében. Fotó: Image Press Agency / NurPhoto via AFP

Az 54 éves színész 2023. október 28-án halt meg otthonában, asszisztense arccal lefelé talált rá a pezsgőfürdőjében. A Los Angeles-i halottkém vizsgálata során nagy mennyiségű ketamint találtak a szervezetében. A ketamint, amely erős érzéstelenítő, gyakran használják depresszió, szorongás ellen is. A boncolás során fulladást, koszorúér-betegséget és buprenorfin jelenlétét – opioidfüggőség kezelésére használt gyógyszer – is megállapították a halálát okozó tényezők között. Akkor balesetnek minősítették az esetet, szabálytalanságra utaló jelek nélkül.

Az orvosszakértő szerint Perry a halála előtti napokban ketamininfúziós terápiát kapott, azonban az utolsó ismert kezelése másfél héttel a halála előtt történt, ami nem ad magyarázatot a szervezetében talált mennyiségre, mivel a szer pár óra alatt felszívódik. A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) és a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) ezért most azt vizsgálja, hogy Perry hogyan juthatott ekkora mennyiségű ketaminhoz, amely vényköteles gyógyszer. A vizsgálat elsősorban arra irányul, hogy ki és milyen körülmények között szállíthatta neki a kábítószert. A színész házában egyébként nem találtak tiltott szereket vagy annak fogyasztására utaló kellékeket.

2022-ben jelent meg a Barátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárja, amelyben Perry őszintén vallott évtizedes függőségéről, lelki és testi betegségeiről, magányáról is. A Jóbarátok című, tíz éven keresztül, 1994–2004 között futó széria abszolút sztárrá tette, de a forgatások alatt volt olyan, hogy napi öt tucat tablettát is bevett, több évadra alig emlékezett. Halála előtt állítólag már 19 hónapja szermentes volt.

A cikk forrásai itt és itt olvashatók.