Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámáját Valló Péter rendezésében mutatják be március 11-én a Pesti Színházban. Az előadásban Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Radnay Csilla, Telekes Péter, Zoltán Áron és Gados Béla lép színpadra.

Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabja 1955-ben debütált a Broadwayn, három évvel később Liz Taylorral és Paul Newmannel a főszerepben készítettek belőle nagy sikerű filmet. A drámát Magyarországon először a Vígszínházban mutatták be 1967-ben Ruttkai Évával, Darvas Ivánnal és Páger Antallal, a 2000-es évek elején pedig látható volt a Pesti Színházban is. Ezúttal Barabás András új fordításában Valló Péter állítja színpadra, az 1990-es évekbe helyezve a cselekményt.

„Pillanatra sem érzi úgy magát az ember, mintha ez egy közel hetven éve írt színdarab lenne. Tökéletesen olyan az élethelyzetek sorozata, amilyeneket ma is megélünk. A szereplők folyamatosan hazudnak egymásnak, a család élete tele van képmutatással. Nagyon sok minden a pénzről szól ebben a darabban. S mára itt, Magyarországon is úrrá lett rajunk az a világ, amelyikben a pénzen kívül nem nagyon léteznek értékek.  Adott egy nagyon gazdag ember, aki szegénysorból szerzett hirtelen hatalmas vagyont, ami most az örökösére vár... Ebből az alaphelyzetből, azt hiszem, jóval többet értünk ma, mint akár másfél évtizeddel ezelőtt” – mutat rá a rendező, Valló Péter.


640754e16a8049fb821a84eb.jpg
Macska a forró bádogtetőn (jelenet az előadásból) Fotó: Juhász Éva / Vígszínház

A cselekmény szerint Maggie és Brick házassága éppen szétesőben van, de a macska természetű Maggie még foggal-körömmel kapaszkodik a reménybe, hogy mindent helyre lehet hozni, rendületlenül hisz abban, hogy kiábrándult férjével talán még vissza tudnak találni a szerelemhez és a boldogsághoz. Maggie bármire képes a házasságáért: talpon marad a jég hátán is vagy a forró bádogtetőn...

„Maggie, a macska az egyik legszerelmesebb nő, akit eddig el kellett játszanom. És pont ebben rejlik az ereje: ő soha nem adja fel. Soha. Pedig nem rendes ember, és nem is érti, miért csinálnak az emberek úgy a világban, mintha rendesek lennének, amikor senki nem az” – emeli ki Szilágyi Csenge.

A Big Daddyt alakító Hegedűs D. Géza Ottlik Géza gondolatát idézi fel az előadás kapcsán: „Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska. Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával – a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletével. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve.” Történetünket végigélve, a nézőink hazafelé ballagva – Ottlikkal s velem egyetértőleg – erre fognak gondolni – teszi hozzá a színművész.

Nyitókép: Szilágyi Csenge, Igó Éva és Gados Béla a Macska a forró bádogtetőn előadásban. Fotó: Juhász Éva / Vígszínház