Az ifjúság európai évében az Európai Bizottság legújabb digitális eszközével a magyar fiatalok is nyíltan kifejezhetik véleményüket, és aktívan alakíthatják azzal az Európai Unió jövőjét.

A „Hallasd a hangod” 3D-s digitális platform az ifjúság európai évének egyik központi elemeként biztosít olyan interaktív felületet, ahol a fiatalok elmondhatják személyes és egyedi üzeneteiket a számukra fontos témákról. A legfrissebb Eurobarométer-felmérés szerint a fiatalok a mentális és a testi egészséget, a jóllétet, a környezetvédelmet és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, valamint az oktatást és a képzést – beleértve a tanulók szabad mozgását (33 százalék) – tekintik a legfontosabb területeknek.

Történelmi pillanat a magyar fiatalok számára

Az elmúlt időszak kihívásai – mint a világjárvány vagy az Ukrajnában zajló háború – következtében szerte Európában egyre fontosabb a fiatalok véleménye. A legfrissebb Eurobarométer-felmérés szerint nőtt az európai fiatalok társadalmi szerepvállalása. A fiatalok többsége (58 százalék) aktív azokban a közösségekben, amelyekben él, és az elmúlt 12 hónapban részt vett egy vagy több ifjúsági szervezetben.

Az ifjúság 2022-es európai évével kapcsolatban a fiatalok leggyakrabban megnevezett elvárása az, hogy a politikai döntéshozók hallgassák meg, hogy mire van szükségük, és aszerint cselekedjenek, valamint támogassák a fiatalok személyes, társadalmi és szakmai fejlődését (72 százalék).

A „Hallasd a hangod” oldal ezért olyan egyedi, interaktív hangtérként szolgál, ahol a magyar és az európai fiatalok hátterüktől vagy a származási országuktól függetlenül elmondhatják, milyen az Európa jövőjéről alkotott képük. Szó szerint lehetőséget kínál, hogy felhangosítsák és felvegyék saját, személyre szabott üzenetüket, és megosszák a jövővel kapcsolatos véleményüket és ötleteiket minden számukra fontos témában.

A platform elérhető az Európai Unió összes hivatalos nyelvén, valamint norvég, török, szerb, észak-macedón és izlandi nyelven is. Feltöltés után minden egyes hang egy egyedi 3D-s hullámot generál, majd azt a platform automatikusan lefordítja, így bárki bármely nyelven, bármilyen eszközön, bármely pillanatban meghallgathatja bármelyik hangot.

Az ifjúság éve Magyarországon

Magyarországon több mint nyolc különböző projektben zajlanak az ifjúság európai évének programjai. A nemzeti és helyi szinten a fiatalok bevonásával szervezett aktivitások a fiatalok társadalmi szerepvállalására, a foglalkoztatásukra, a nemzetközi kapcsolataikra és a társadalmi integrációjuk kérdéseire fókuszálnak.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács ezért a programokat úgy állította össze, hogy a hazai és európai közvélemény jobban megismerhesse a magyar fiatalok aktuális helyzetét, valamint az őket érintő és foglalkoztató témákat. A részletekről az ifjusagitanacs.hu weboldalon tudnak tájékozódni az érdeklődők.

Ilyen aktivitást jelent például a helyi, lokális ifjúsági szervezetek bevonásával szervezett ifjúságsegítő felnőttképzés, az Ifjúság220, a Fiatalok Magyarországon ifjúságszakmai programsorozat, valamint a hazai fiatalok aktuális helyzetét bemutató Magyar fiatalok könyvsorozat elindítása.

A platform az év központi elemeként és utólagos hagyatékaként fogja össze a különböző tevékenységeket – a fiatalok hangja így válik a változás mozgatórugójává és a jövő politikai formálójává.

Nyitókép: Shutterstock/William Perugini